Recept: Bacalhau com Broa

Bacalhau com Broa

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Patê de Azeitonas Verdes

Barbecue dip | Saudades de Portugal

Wij Nederlanders zijn dol op ons stokbroodje kruidenboter. Voorafgaand aan ons diner, maar ook voor bij de barbecue. In de serie barbecue gerechten kan een dip voor je brood dus eigenlijk niet ontbreken. Dan nu hier de taak om er een Portugese variant op te bedenken. Geen makkelijke opdracht… Er staat standaard brood op tafel…

Lees verder

Recept: Lulas Grelhadas

Lulas Grelhadas | Saudades de Portugal

Loopt bij jou ook het water in de mond bij het zien van deze foto?! Vandaag het op een na laatste barbecue recept van deze zomer, gegrilde inktvisjes. Niks lekkerder dan je inktvis op de barbecue gooien, het krijgt dan een smaak die ongeëvenaard is. Met van die heerlijke knapperige tentakels! En weet je wat,…

Lees verder

Barbecue tijd: Drankjes

Drankje barbecue | Saudades de Portugal

Mmmmm… wat is er lekkerder dan een fris drankje bij de barbecue? Heerlijk buiten eten en genieten van die spaarzame zomerse dagen. Ik had een volledig barbecue menu beloofd en daarbij kunnen de drankjes natuurlijk niet ontbreken. Tussen alle heerlijke eetbare recepten geef ik je vandaag een aantal overheerlijke en bijzondere drinkbare suggesties, waarmee jij…

Lees verder

Recept: Frango Piri-Piri

Frango piri-piri | Saudades de Portugal

Het was/is volop barbecueweer in Nederland (hittegolf is denk ik een beter woord…) en daarom voor alle Portugal liefhebbers hier een smakelijk barbecue recept: kip piri-piri! Als wij afspreken bij vrienden en het is lekker weer dan staat dit standaard op het menu. Geloof mij, niemand die klaagt! Weg met die Hollandse hamburgers en worstjes,…

Lees verder

Recept: Salada de Tomate

Salada de Tomate

Tijd voor een lekkere salade voor bij de Portugese barbecue! Appeltje eitje, of in dit geval tomaatje uitje. Super simpel en heerlijk fris (zeggen ze, ik lust geen tomaat…). Favoriet bij Portugese vrienden en de schoonfamilie. De Hollandse tomaten zijn de Portugese tomaten niet, dus helemaal hetzelfde zal het niet zijn. Kies daarom gewoon je…

Lees verder

Recept: Bacalhau na Brasa

Bacalhau na Brasa

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Sardinhas Grelhadas

Sardinhas Grelhadas

Het is (bijna) zomer in Nederland, tijd om de barbecue af te stoffen! Misschien heb je hem net als ons al enkele malen gebruikt dit jaar, wie weet. Ik geef je de komende weken in elk geval een aantal heerlijke Portugese barbecue suggesties! Alles komt voorbij voor een volledige maaltijd. We trappen af met de…

Lees verder

Recept: Palha de Abrantes

Palha de Abrantes | Saudades de Portugal

Ik maakte pasgeleden in Centro de Portugal kennis met deze lokale lekkernij. Zoals de naam al doet vermoeden, was dat in Abrantes. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook een feit. Dus je kunt waarschijnlijk wel raden wat…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Crosta de Amêndoa & Ervas

Bacalhau com Crosta de Amêndoa e Ervas

Zoals een aantal van jullie wellicht niet is ontgaan, zat ik afgelopen week heerlijk in Portugal! Ik heb genoten van het land, de sfeer en natuurlijk het eten. Op één van de dagen mocht ik zelf de keuken in om onder andere een bacalhau gerecht te bereiden. En ik deel dit recept graag met jullie….

Lees verder

Recept: Salada de Polvo

Salada de Polvo

Met rond Pasen de eerste echte warmtedagen achter de rug lijkt de lente nu fijn dichtbij te komen. Daarom vandaag een heerlijk zomers recept voor Portugese inktvissalade. Het eten van inktvis (octopus) is niet zo gebruikelijk in Nederland, maar geloof me, het is erg lekker! Deze ‘salada de polvo’ is slechts één voorbeeld van de…

Lees verder

Recept: Caracois à Portuguesa

Caracois à Portuguesa

Het slakkenseizoen is geopend! Zoals wij hier in Nederland het aspergeseizoen hebben, hebben ze in Portugal het slakkenseizoen. Iedereen verheugt zich erop om deze beestjes met een biertje te kunnen nuttigen in de namiddagzon. De Dag van de Arbeid(er) op 01 mei, een feestdag in Portugal, is het startsein voor het slakkenseizoen. Kom maar op…

Lees verder

Recept: Licor de Ginja

Licor de Ginja

De morel is de zure kers die de basis vormt voor onder andere kriekbier. In België heet de vrucht dan ook een kriek. Deze vrucht is ook wel bekend als de amarena (een amarena-kers is een ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kers) in bijvoorbeeld het Italiaanse ijs. In Portugal heet deze vrucht de ginja en…

Lees verder

Recept: Sopa de Bacalhau

Sopa de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder