Het was/is volop barbecueweer in Nederland (hittegolf is denk ik een beter woord…) en daarom voor alle Portugal liefhebbers hier het ultieme barbecuerecept: kip piri-piri! Als wij afspreken bij vrienden en het is lekker weer dan staat dit standaard op het menu. Geloof mij, niemand die klaagt! Weg met die Hollandse hamburgers en worstjes, want dit is pas écht lekker.
Om te beginnen moet je op pad om een hele kip te kopen. Koop bij de poelier krielkippen voor dit gerecht. Het bijkomende voordeel van de poelier is dat deze ze vast voor je kan prepareren. Het is het lekkerste als je ze spatchcock (gevlinderd) bereid namelijk.
Tja, en nou was het natuurlijk handig geweest als ik, voordat ik een kip piri-piri recept online zet, eerst een piri-piri olie recept had geplaatst. Maar ja, dat kwartje viel pas later… Maar natuurlijk heb ik daar ook gelijk een oplossing voor. Zie hier! Ook al gebruik je het recept niet voor je kip, het is zeker de moeite van het maken waard! De kip piri-piri is het lekkerst met een van te voren gemaakte piri-piri olie, maar kan ook prima zonder. Wij hebben alle mogelijke varianten in huis, een piri-piri plant, hele piri’s, gedroogde piri’s, gemalen piri’s, vlokken piri’s, poeder piri’s, piri olie en piri-piri saus. Er is hier duidelijk iemand fan (en ik ben het niet). 😉
Ingrediënten
Krielkip
Olijfolie (of zelfgemaakte piri-piri olie)
Boter
Citroen
Knoflook
Zout
Piri-piri (in welke vorm dan ook) – de toko biedt vaak uitkomst
Bereiding
Maak in een klein steelpannetje de marinade. Meng ongeveer 200 ml goede olijfolie (of piri-piri olie) met 50 gram boter. Verwarm dit zachtjes, zodat de boter smelt. Voeg hier het sap sap van een halve citroen, een gesnipperde teen knoflook (of nog liever twee), zout naar smaak en een paar druppels/snufje piri piri aan toe. Gooi de halve, uitgeperste citroen er in zijn geheel bij in. Laat dit even rustig een paar minuten sudderen.
Gebruik je van te voren gemaakte piri-piri olie, proef dan eerst even voor je meer scherpte toevoegt. Vaak heb je de extra piri-piri namelijk niet meer nodig. Leg je kip op de barbecue. Haal hem kort van de barbecue als hij (of zij) begint te garen. Strijk met een kwastje de marinade op de kip. Leg de kip opnieuw op de barbecue en laat verder garen. Pas wel op, door de marinade die op de gloeiende kolen drupt krijg je vaak vlammen. Breng opnieuw royaal marinade aan als de kip klaar is. Snijd de kip pas daarna in stukken.
De kip eet je, uiteraard, met zelfgemaakte frietjes en de tomaten salade van vorige week!
De andere barbecue recepten gemist? Hier vind je ze allemaal terug!
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Snelle variant: gemarineerde kipfilet uit het warenhuis, voor het bakken even insmeren met piri-piri olie. Gisteren wegens tijdsgebrek klaargemaakt op gas-bbq. Smaak is niet 100% hetzelfde als op houtskool maar komt tamelijk dicht in de buurt. Hier maken we veel piri-piri-olie zelf. Pepertjes brengen we ieder jaar mee vanuit Portugal. Afhankelijk van toepassing opleggen in olijfolie al dan niet fijngesnipperd en met of zonder zaadjes. 1 uurtje werk en we hebben voor de hele familie een voorraad voor een heel jaar. Als je de echte smaak wil hebben zou ik wel aanraden om een niet-industieel gekweekte krielkip te nemen (verschil: slachtrijpe industrieel gekweekte kip 40 dagen na uit het ei: gekuist ong. 1.3 kg, natuurlijk grootgebrachte kip na dezelfde periode 650 g maar veel meer smaak. BTW war Arie schrijft i.v.m. platslagen van de kip (buik & borst) zou ik nooit doen: kippebotjes die versplinteren zijn 1) gevaarlijk en 2) niet echt smakelijk bij het oppeuzelen. Een goede poelier kleint de kip voor je op minder dan 1 minuut zonder dat je stukjes hebt of hoeft bij te betalen. Zelf doen kan natuurlijk ook: gewoon tussen gewrichten snijden (kun je heel goed voelen) en enkel het borstbeen in het midden doorkappen (lukt met groot mes). Na het bakken doen wij er geen piri-piri meer op maar zetten we een kommetje met piri-piri-olie en een borsteltje op tafel: zo kan iedereen zijn eigen stukjes naar smaak spicen. Smakelijk PS Als je ooit naar de markt in Santana (Rio Maior, Portugal) gaat: daar zeker de tijd nemen om een kippetje te nuttigen.
De Nederlanders kopen bij de kraam op de markt in Portugal deze gebraden kippen en noemen het: platte kip.wij vinden die heerlijk. Zodra we weer thuis zijn zullen we dit recept proberen.
Krielkip bij de poelier.1 de man is genoeg. De buik openknippen plat neerleggen en dan gewoon erop slaan tot alle botjes gebroken zijn en hij mooi plat is. Dan ruim insmeren met zeezout en een paar uur de koelkast in. Voor het bereiden droog wrijven.
Zo heet dat dus: krielkip! Ik kon maar niet op de naam komen… Dank, ik pas het gelijk aan.