Bijzonder slapen: Herdade do Sobroso

Soms kom je op van die plekken waar je nooit meer weg wilt. De Herdade do Sobroso is er zo één, een waar paradijsje midden tussen de wijngaarden. Tijdens mijn wijntocht door de Alentejo kon dit verrukkelijke hotel en wijnboerderij natuurlijk niet ontbreken. Heerlijk afgelegen en kleinschalig, maar toch niet te ver van de bewoonde wereld. Wat wil een mens nog meer?! Kijk even mee!

Toen we aan het einde van de middag aan kwamen rijden wist ik eigenlijk niet precies wat me te wachten stond. In de verte doemden een aantal mooie, witte gebouwen tussen de wijnranken op en mijn eerste gedachte was: “als we toch eens op zo’n plekje konden overnachten…” Je kan je voorstellen dat ik dan ook erg blij werd toen bleek dat de volgende afslag voor ons was! We draaiden een zandpad op, reden vlak langs de wijnranken en een heerlijk watertje en kwamen zo bij het charmante landhuis. Wauw!

Herdade do Sobroso

Schreef Willeke laatst over een hotel waar ze zichzelf wel zag wonen, ik zie mij hier wel voor langere periodes zitten! Met een boek aan het zwembad, met een glaasje wijn in de hangmat op de veranda, flanerend door de wijngaarden, dagtripjes naar omliggende, superschattige dorpjes, hhhmmm… Het is het hele sfeertje wat het hem doet. De typische wit-gele huisjes, het ooievaarsnest, de comfortabele veranda, het uitzicht en niet te vergeten de slaapvertrekken. Alles ingericht in bijpassende stijl door de eigenaresse zelf.

Herdade do Sobroso

De Herdade do Sobroso heeft kamers en er zijn huisjes. De kamers bevinden zich in het hoofdgebouw, de huisjes liggen achter het zwembad. Ons huisje had naast twee slaapkamers met elk een eigen badkamer een klein keukentje met geweldige groene tegeltjes, een woonkamer met typische openhaard inclusief koperen pannen en een fijn terras. Hier was het heerlijk vertoeven na een wandeling door de wijngaarden (heet!) en een verfrissende duik in het zwembad.  Wat het plaatje helemaal compleet maakte was de meneer die vanuit de verte aan kwam lopen met een dienblad, met daarop een gekoelde fles witte wijn en twee glazen, proost!

Herdade do Sobroso

Er worden hier verschillende activiteiten georganiseerd, dus wil je er niet met een auto op uit, dan is er ook voldoende te beleven op en rond de wijnboerderij zelf. Zo kun je vissen, boottochtjes maken op het Alqueva stuwmeer, op wijntour (inclusief proeverij natuurlijk), in een luchtballon, op fietstocht of misschien huur je liever een kayak. Je kunt het zo actief maken als je zelf wilt. Na alle activiteiten schuif je eventueel ’s avonds aan voor een heerlijk diner. Wij aten hier erg lekker! Allerlei kleine regionale hapjes vooraf, waaronder de allerlekkerste empada de galinha ooit, en wild zwijn uit de oven als hoofdgerecht. Ook het ontbijt met vers brood, regionale kaas, huisgemaakte jams en lokale honing was een waar feest voor de smaakpapillen, met als verrassing warme mini pastéis de nata (en dat terwijl ik helemaal geen zoetekauw ben)!

Herdade do Sobroso

Eigenlijk laten de foto’s deze plek niet geheel tot zijn recht komen, het is zoveel mooier. Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op de website. Wil je gelijk boeken, dat kan hier?!

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.