Portugese zomertips in Nederland

De staycation, oftewel een vakantie in eigen huis is hip! In allerlei media kom ik artikelen tegen over de voordelen van het vakantie vieren zonder de luxe van je eigen huis te verlaten. Ben jij, vrijwillig of niet, zo’n thuisblijver? Dan kan je je toch ook hier in Portugese sferen storten. Hoe? Met deze tips natuurlijk!

Hotel New York in Rotterdam

Hotel New York? Rotterdamser kan het bijna niet, dus hoezo kom je daar in Portugese sferen? Nou, ik had er zelf ook geen idee van, maar twee weken geleden ging ik hier op een avond een hapje eten op het terras en koos ik het één en ander van het menu van de oesterbar. Garnalen, wulken en ik wilde vongole, maar die waren op, dus werden het palourdes in witte wijn. Van het proeven van de eerste schelp werd ik erg blij! Dit smaakt als Amêijoas à Bulhão Pato! Het heet hier in Nederland misschien niet zo, maar het smaakt precies hetzelfde! Jammie!

Daisy Correia in Utrecht

Heb je haar gezien op televisie voor en na de EK wedstrijd Portugal – Wales? Daisy Correia zong prachtige fado in de studio van de NOS. Als je meer van haar wilt zien kan je op verschillende plekken in Nederland terecht in het najaar, maar ook deze zomer heb je nog één kans. En niet zomaar een kans. Ze zingt namelijk in het openluchttheater van Castellum Hoge Woerd. Neem een tuinstoel of dekentje mee en strijk zondag 7 augustus neer voor dit gratis (!) concert. Meer info hier.

Portugees barbecueën

Deze optie is “iets” duurder en iets meer omvattend, maar zeker ook leuk! Ken je die barbecues die de Portugezen in hun tuinen bouwen? Die kan je ook in Nederland kopen! Je kan kiezen tussen verschillende schoorsteentjes en met of zonder verlengde “tafel”. Als je echt wilt imponeren met je tuinfeest grill je je sardientjes en kip in zo’n eigen Portugese barbecue! Kijk maar eens hier.

Snacken bij Odete

Tijdens het Iberische filmfestival in Delft een aantal maanden geleden, liep ik tegen de Portugese catering van Odete aan. Ik vond haar daarna op internet en ontdekte dat ze een caravannetje heeft waarin ze haar Portugese lekkernijen verkoopt op vooral markten in Amsterdam. Dus dat zijn twee vliegen in één klap: en een bezoek aan een leuke markt én Portugese hapjes. Volg haar op Facebook en je weet precies waar ze is!

Portproeverij bij Saudade

Portugese wijnwinkel Saudade (tegenwoordig Woerdens Wijnhuis) in Woerden organiseert regelmatig proeverijen en andere activiteiten. Deze zomer kan je bij ze port proeven tijdens een proeverij op vrijdag 12 augustus. Je leert er hoe port is ontstaan en wat deze wijn en herkomstregio zo uniek maakt. Er worden zes portwijnen geproefd met een aantal speciale jaargangen. Leuk als bijzonder uitje met een stel vrienden of familie! Alle informatie over deze en andere proeverijen vind je hier.

Heb jij meer tips voor activiteiten met een Portugees tintje in eigen land? Laat het weten!