Comfortabel slapen: Herdade dos Montes Bastos

In mijn vakanties reis ik meestal van hot naar her. Een hele week op hetzelfde strand liggen is niet voor mij weggelegd. Maar ik probeer wel altijd minimaal één nacht te logeren op een plek waar ik helemaal niks uitvoer. Daar lig ik dan aan het zwembad of aan het strand, terwijl ik doe alsof ik goed ben in relaxen. Dit bracht mij twee jaar geleden op de Herdade dos Montes Bastos, een oase van rust middenin de Alentejo. Waar ik een soort van niks heb gedaan…

Als ik denk aan niks doen in Portugal dan denk ik het eerst aan de Alentejo. Daar gaat altijd alles zo relaxed! Het is ook te warm natuurlijk om je heel druk te maken. Ik koos de Herdade dos Montes Bastos, omdat het een zwembad heeft en ook een boerderij is van wel 500 hectare. En er ligt ongeveer niets in de omgeving. Geen afleiding dus!

Herdade dos Montes Bastos

Dit hotel is rijk in contrasten. Het gebouw en het zwembad zijn modern. De kamers van alle gemakken voorzien en heerlijk koel. Stap je naar buiten dan is het heet. En je ziet het traditionele landschap van de Alentejo. De roodbruine kleuren van de droge grond, de olijfboom hier en daar. Bij het zwembad kan je je handdoekje in het knalgroene gras leggen, maar de schapen verderop grazen in een gelig, dor weiland.

De boerderijdieren vond ik het allerleukst. ’s Ochtends word je wakker met het geluid van de koebellen, omdat ze slenterend aan je terras voorbij trekken. Het klinkt misschien niet heel relaxed, maar we zijn in de vroege ochtend te voet het enorme gebied van de boerderij gaan verkennen. Daarbij kwamen we de varkens tegen waar de Alentejo bekend om staat en een kudde geiten. Ook zagen we kleine meertjes, die zowaar water hadden. Geen fan van wandelen? Je kan ook bij het personeel vragen of iemand je een rondleiding over de boerderij kan geven.

Herdade dos Montes Bastos

Wij hebben verder weinig uitgevoerd dus. Beetje aan het zwembad gehangen, beetje gegeten. Het diner was overigens niets bijzonders, maar prima. Als je je daarop instelt valt het niet tegen. Oh, en ik heb nog een rondje gefietst om aan mijn onrust te beantwoorden. Er staan een paar mountainbikes voor het hotel die je gratis kan meenemen voor een ritje.

Ook bijkomen middenin het Alentejaanse landschap? Meer info over de Herdade dos Montes Bastos vind je hier.