Silêncio, de fado dwaalt door Amsterdam

Een bezoek aan Lissabon is eigenlijk niet compleet zonder een intieme, sfeervolle fadoclub te bezoeken. Dichtbij elkaar genieten van prachtig gitaarspel en indrukwekkende zang, in het donker, met een goed glas wijn. Klinkt goed toch? De Portugese zangeres Magda Mendes brengt deze sfeer naar onze eigen hoofdstad Amsterdam. Samen met gitarist Ward Veenstra tovert ze met Silêncio een aantal kleine locaties om tot ware fadohuizen.

Magda Mendes woont al enige tijd in Nederland. Misschien heb je al eerder bij ons gelezen over haar (zo niet, doe dat dan hier). Vorige week startte ze het bijzondere programma “Silêncio”, waarbij ze tien intieme fadoconcerten geeft in Amsterdam. Ze vertelt daar zelf het volgende over:

De fado is het Portugese levenslied en geeft stem aan melancholie, weemoed en verdriet. Ons programma Silêncio gaat vooral over mijn reis naar Nederland, over de heimwee naar Lissabon maar ook over het thuis voelen in Nederland. Het zijn intieme en akoestisch gespeelde concerten op kleine locaties, zoals ze ook in Portugal plaats vinden. We zitten dicht op het publiek. Ze reageren tussen de nummers door, een enkeling zingt zelfs mee. Het publiek waant zich een avond in Lissabon en heeft het gevoel in een echte fadoclub te zijn.

Ze wordt begeleid door gitarist Ward Veenstra. Hij speelde als gitarist jarenlang in de bands van Mathilde Santing en zangeres Nynke Laverman, met wie hij samen de meeste liedjes schreef voor haar met een Edison bekroonde cd Nomade. Vorige jaar produceerde hij het nieuwe album van de Antilliaanse zangeres Izaline Calister.

Inmiddels zijn er al twee concerten geweest. Gelukkig heb je nog acht keer kans om het mee te maken. Rondom een aantal van de concerten worden een Portugees diner of Portugese hapjes aangeboden voor een optimale Portugese avond. Heb je interesse in zo’n compleet verzorgde avond dan kun je dit reserveren via de website van de gewenste locatie. Klik op de locatie van je voorkeur voor meer informatie:
12 mei – om 19.00 uur in De Nieuwe Boekhandel
14 mei  – om 18.30 uur in Het Rijk van de Keizer
19 mei – om 19.30 uur in De Nieuwe KHL (dinerconcert)
20 mei – om 19.00 uur in Vrijburcht (dinerconcert)
21 mei – om 15.00 uur in Hoogtij in de Kas (hapjes)
26 mei – om 20.15 uur in Theater Munganga (hapjes)
27 mei – om 20.15 uur in de Sloterkerk
28 mei – om 15.00 uur in Schuilkerk de Hoop