Horta Marina: Herinneringen uit alle windstreken

Weer zo’n geweldig kunstig project van Portugese bodem, dit maal op de Azoren! Een grote openluchtexpositie in Horta Marina van herinneringen en souvenirs achtergelaten door de bemanning van talloze  internationale jachten. Het maakt het een interessante stop zowel voor toeristen als passerende zeilers. Een kleurrijk geheel dat de marina net even wat extra’s geeft!

De jachthaven werd in 1986 geopend. Horta’s jachthaven is de belangrijkste haven van de Azoren en de op drie na meest bezochte zeejachthaven in de wereld. Dankzij de ideale ligging is deze haven beschermd tegen winden uit alle richtingen. Honderden jachten van allerlei verschillende nationaliteiten stoppen hier elk jaar op hun reizen over de Noord-Atlantische Oceaan. Dit is een traditie die teruggaat tot de negentiende eeuw. In de afgelopen jaren zijn er meer en meer grote jachten die hier afmeren, die Horta zijn eigen bijzondere kleur geven. En elk jaar worden er internationale regatta’s gehouden.

Te midden van al deze opwinding heeft Horta Marina nog een andere (naar mijn mening stukken interessantere) bron van fascinatie: een indrukwekkend kunststuk op de muren van de haven, waarvan niemand exact weet hoe het ontstaan is…! Het verhaal gaat dat op een dag, vele jaren geleden, de bemanning van een zeilschip, dat in de haven voor anker lag, een souvenir van hun bezoek wilde achterlaten. Dit deden ze door middel van een schildering op de havenmuren. Deze eerste schildering werd gevolgd door vele anderen en geleidelijk aan werd de hele zeewering bedekt. Tegenwoordig is het omgetoverd tot een fel-gekleurd mozaïek van tekeningen en schilderingen die doen denken aan de vele jachten, uit allerlei landen, die hier aangelegd hebben. Loop er rustig langs en bekijk/bewonder de achtergelaten herinneringen uit alle windstreken. Een kleurig stukje geschiedenis dat alsmaar verder groeit…