Peixinhos da Horta

Boontjes! Niet mijn favoriet als ik heel eerlijk ben. Er zijn lekkerder groentes. Maar met dit recept worden ze wel gelijk een stukje interessanter. Want wat smaakt er nou niet beter in een luchtig, knapperig jasje?! Vrij vertaald betekent het zoiets als vegetarische visjes. De naam komt doordat het (een beetje) lijkt op kleine stukjes gekleurde vis. En ik kan je bijna zien denken, duh tempura. Het van oorsprong Portugese gerecht werd in de zestiende eeuw in Japan geïntroduceerd door jezuïtische missionarissen, waar het uiteindelijk werd ontwikkeld tot tempura.

Het komt niet heel vaak voorbij tussen de recepten, maar af en toe een vegetarisch gerecht. Dit is overigens een typische petisco. Het kan gemaakt worden met allerlei soorten groente, maar de sperzieboon is de meest voorkomende variant.

Ingrediënten

250 gram sperziebonen
220 gram bloem
1 theekopje ijskoud water
1 ei
1 snufje baking soda
zout & peper
zonnebloemolie

Bereiding

Kook allereerst de boontjes ‘al dente’ (bijtgaar, maar nog knapperig) in een pan water met daarin een snufje baking soda. Schep ze uit de pan zodra ze gaar zijn en laat op een bord rustig afkoelen. Ondertussen maak je het beslag.  Doe de bloem samen met het kopje ijswater en het ei in een beslagkom en mix tot een samenhangend beslag. Breng op smaak met zout en peper.

Doe een flinke laag olie in een koekenpan, zodat de boontjes goed kunnen zwemmen, en verhit op middelhoog vuur. Je kunt testen of het heet genoeg is door er een korstje brood of wat beslag in te doen. Haal de boontjes door het beslag en bak in ongeveer drie minuten knapperig en gaar.  Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal tot al je boontje klaar zijn.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.