Made in Portugal: Inês Telles

Vandaag de eerste studio die ik afgelopen maand in Lissabon bezocht. Inês Telles maakt sieraden van voornamelijk goud en zilver. Ze heeft haar eigen atelier in de hoofdstad, maar verkoopt haar juweeltjes voornamelijk online. Ook staat ze regelmatig op beurzen en kun je een aantal van haar sieraden kopen bij de winkel van Portugal Manual in het  in het Centro Cultural de Belém, waar ze werk van een veertigtal Portugese kunstenaars verkopen.

Inês Telles

Het is zoals gezegd het eerste atelierbezoek en we zijn ruim op tijd voor onze afspraak ’s ochtends om 10 uur. Zo is er ook nog even tijd om een klein rondje door de buurt (Graça) te lopen en de gezellige straatjes te bekijken. Zonder adres ga je haar atelier niet vinden! Het zit heel leuk weggestopt in een hofje achteraf, waar je anders niet zou komen. De studio is dan ook niet geopend voor vrije inloop/bezoekers. Je kunt op afspraak echter wel een bezoek plannen en je eventuele wensen bespreken. Als onderdeel van de studio is er een aparte ontvangstruimte, die ook deels dienst doet als kantoor.

Terwijl we het hofje inlopen komt Ines, samen met haar hond, ook net aan. De hond weet duidelijk waar hij zijn moet, dus volgen we die tot we bij de juiste deur aankomen. Eenmaal op de juiste plek aangekomen betreden we een gezellige ruimte waar al twee dames druk aan het werk zijn. Het is een uitnodigende ruimte met veel natuurlijk licht, planten, persoonlijkheid en uiteraard gereedschap. Het atelier is een soort verlengstuk van haar werk, dat de collecties inspireert en weerspiegelt. De hond maakt het allemaal nog wat knusser. Toch prettig als je eigen baas bent en hem gewoon mee kunt nemen naar kantoor/je werk.

Ines is de persoon achter het sieradenmerk dat sinds 2009 bestaat, vandaar ook dat het haar naam draagt. Maar ze krijgt wel hulp met het maken van de verschillende stukken. Zij ontwerpt de sieraden, met ongeveer twee keer per jaar een nieuwe collectie. Elk sieraad wordt met de hand gemaakt en maakt daardoor deel uit van een kleinschalige (geen machinale massa) productie.

Reizen, archeologie, etnologie en botanische elementen zijn belangrijke inspiratiebronnen. Waarna ze door gebruik van zowel zilver als goud organische en verfijnde vormen creëert. Hier en daar zie je ook kleine pareltjes. De collectie die ik zie liggen weerspiegelt veel inspiratie uit de zee. Schelpen, koraal en andere organische vormen zie je terug in de ringen, kettingen en oorbellen. Sommige klein en ingetogen, andere wat meer uitgesproken.

Met behulp van handmatige en traditionele processen, is het in deze studio in Lissabon dat het merk Inês Telles de sieraden creëert en produceert. Het draait er uiteindelijk allemaal om om de essentie van authenticiteit, eerlijkheid en liefde voor de sieraden die ze maakt te behouden. Ze studeerde af in de Kunstgeschiedenis en is altijd betoverd geweest door de verhalen en culturen van andere tijden en plaatsen. Dit alles neemt ze mee in haar ontwerpen.

Alle ontwerpen zijn persoonlijk en uniek. Zo experimenteert ze graag met verschillende technieken voor een nieuwe collectie. Neem voor (meer) foto’s van haar werk een kijkje op de website. Hier kun je ook een afspraak aanvragen & inplannen. Of volg haar op Instagram.