Portugal Manual

Leer Portugal eens kennen door de handen van verschillende kunstenaars cq. jonge ambachtslieden die traditionele ambachten weer nieuw leven inblazen. Het resultaat? Eigentijdse, unieke items! Maak kennis met een netwerk van hedendaagse ambachtslieden en ondernemers in een zakelijk ecosysteem; Portugal Manual. De overkoepelende organisatie waar ik deze maand verschillende kunstenaars van bezocht.

Portugal Manual

Portugees handwerk omvat een immens scala aan mensen, ambachtslieden, familietradities en kennis van eerdere generaties, die de sociale connectie versterken en bijdragen aan de regionale duurzaamheid en economische ontwikkeling. Van weven tot mode, van houtsnijwerk tot keramiek en van meubels tot sieraden. Al deze en andere traditionele ambachten veranderen mee met de tijd. Het is met een persoonlijk verhaal/achtergrond en passie dat veel ambachtslieden traditionele materialen hebben herontdekt om hedendaagse kunststukjes te creëren, die geheel bij deze tijd passen. Vaak bevorderen ze door middel van kleinschalige productie, met behulp van innovatieve technologieën, de duurzame consumptie.

Het is in de huidige (voornamelijk digitale) tijd dat het ‘Curated Cultural Experiences‘ project wil laten zien wie die nieuwe ambachtslieden zijn, die lokale ambachten en grondstoffen laten opleven om gepersonaliseerde en unieke stukken te creëren. Want Portugal heeft zoveel meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand! Je vindt de kunstenaars verspreid door heel het land, alsmede op de eilanden Madeira en de Azoren.

Portugal Manual

Momenteel staan er ongeveer 80 kunstenaars online en dit aantal blijft groeien. Ondanks het slechte weer eerder deze maand heb ik toch zes verschillende studio’s/ateliers weten te bezoeken. Deze zal ik de komende tijd één voor één apart de revue laten passeren, want ze waren allen het bezoekje waard en het smaakt zeker naar meer! Elk van hen werkte met een ander materiaal, dus extra leuk om de verschillende passies voor een bepaald materiaal/techniek te zien. Daarnaast was het super interessant om eens een kijkje achter de schermen, in hun studio en/of werkplaats, te nemen en de bijbehorende verhalen te horen. Ik kan er zo nog een flink aantal uitzoeken waar ik een bezoek aan zou willen brengen de volgende keer dat ik in de buurt ben!

Portugal Manual

De missie van Portugal Manual is om Portugal’s imago te herpositioneren als een kosmopolitisch, eigentijds en vooral creatief land, dat oude handwerktradities opnieuw uitvindt en nieuwe waardes toevoegt aan het hele productieproces door middel van eigentijdse invalshoeken. Ze geloven in de kennis en kunde van ambachtslieden, gecombineerd met oude handwerk tradities en een flinke dosis verbeeldingskracht. En vinden zo verschillende concepten opnieuw uit met een eigentijdse, creatieve en kosmopolitische uitstraling. Portugal helemaal hip en happening dus!

Is je interesse gewekt? Neem dan een kijkje op één van de twee websites: Curated Cultural Experiences en/of Portugal Manual. Of breng een bezoek aan de Portugal Manual winkel in het Centro Cultural de Belém. Hier verkopen ze objecten van zo’n 40 verschillende kunstenaars. Al is er op de websites van de verschillende kunstenaars zelf uiteraard nog veel meer moois te bewonderen en te koop.