Ribatejo Rural: Oh Oh, Lekkage…

Het huis, wat we komende maanden geschikt gaan maken als gastenverblijf, ligt aan een rustige straat in het dorpje Alcorochel. Een authentiek Portugees dorpje met ongeveer 800 inwoners, verspreid over zo’n acht km². Het ligt op een heuvel, op een plateau met aan beide kanten een vallei. Er zijn meerdere gezellige, smalle straatjes en er is een dorpscafé, een winkeltje, een farmacie en een massage salon, altijd handig om die in de buurt te hebben.

Het is een fijn dorp. Buurtbewoners die langslopen komen een kletspraatje maken, ze zijn benieuwd waar we vandaan komen en de buren bieden hun hulp aan voor als we iets nodig hebben. De naam Alcorochel komt van het Arabisch, ‘Al Corujal’, wat Uil betekent. Vandaar onze nieuwe bedrijfsnaam Coruja Lda, Uil BV. Ons bedrijf bestaat dus nu officieel en onze website schiet ook al op. We willen de website graag in drie talen, dus we zwoegen nu nog op het Portugees. Tot zo ver het goede nieuws…

Het heeft heel veel geregend de afgelopen tijd, alles is dus mooi groen. Een mindere kant is dat we lekkage hebben vanuit het plafond van de eerste etage. Het huis is niet nieuw, dus je kunt dan het een en ander verwachten. We hebben het dak goed nagekeken, maar dat is in prima staat en de zolder is kurkdroog. Is het een waterleiding die kapot is, een lekke afvoer of toch regenwater dat via het balkon naar binnen is gestroomd? We doen niet meteen panieken, wel flink balen! Mijn vriend zei: “We gaan wippen”. Dit antwoord had ik niet helemaal verwacht. Deze grappige term komt nog uit zijn studie diergeneeskunde. Hij doelde op waarnemen, interpreteren & plannen. We gaan dus rustig alles nalopen, logisch nadenken en dan een plan maken. Want er zijn meer dingen die niet werken, zoals bijvoorbeeld de centrale verwarming en de geiser. En er moet ook nog een nieuwe keuken gebouwd worden. We doen het stap voor stap. Wie weet wat we nog meer gaan tegenkomen.

Lekkage

Gelukkig is mijn vriend een handige Harry met een creatieve geest. Ooit heeft hij mijn Suzuki Samurai gemaakt met wasmachine onderdelen die hij nog had liggen. Ook heeft hij voor een hond die een vishaak had ingeslikt een methode bedacht om het haakje eruit te krijgen zonder de wanden te beschadigen en heeft dit later ook nog op een zeeschildpad met succes kunnen toepassen. Ik ben benieuwd hoe hij dit gaat oplossen, met het volste vertrouwen natuurlijk! Als ik wat gevloek en getier hoor van boven, op de eerste verdieping, is het tijd om hem een biertje (of twee) te brengen. Een paar dagen later heeft hij flink wat beton weggebikt en de lekkage gevonden, het bleek een kapotte afvoer.

Ik ben intussen binnen aan het verven. Met verven zie je altijd meteen resultaat en ik zie de kamers er gelijk van opknappen, lekker fris. Straks gaan we ze inrichten. Het grappige is dat mijn vriend en ik altijd vergaderen, we moeten het allebei mooi vinden, anders gaat het niet door. Op deze manier duurt keuzes maken over de kleur, welke lamp en welk bed ietswat langer, maar het is ook fijn om een klankbord te hebben. Onze tegenovergestelde smaken leiden hopelijk tot een prachtig resultaat. We vergaderen het beste met een glas Portugese wijn erbij. 😉

Het huis wordt aan de voorkant gekenmerkt door karakteristieke bruine tegels en de tegeltableaus van Fátima, Santo António en de Sagrada Família. Ook binnen tref je de Portugese azulejos aan, vooral in de keukens en de badkamers maar ook op de gang. Ik hou ervan! Ze zijn niet antiek verder maar modern en het hele huis zit er vol mee in blauw, groen, bruine of zwart-witte kleuren. Elke keer als ik door het huis loop, word ik hier super vrolijk van.

Het fijne is dat de plafonds hoog zijn, net als de deurposten. Dat is niet altijd het geval in de huizen hier, ook lange Nederlanders kunnen zonder problemen bij ons naar binnen. Ik ga voorlopig nog even door met de muren en plafonds schilderen. Ik zal ook genoeg bier in huis halen. Als het mooi weer wordt kunnen we met de buitenkant beginnen. We gaan zo meteen vergaderen over de kleur.


Fialka en haar vriend Jan zijn sinds december 2022 eigenaar van een karakteristiek pand in het dorpje Alcorochel. Komende maanden gaan ze het huis geschikt maken als alojamento local, een vakantieverblijf. Binnenkort kun je ze volgen op hun nieuwe website, Facebook en Instagram.