Jearina in Lissabon: Quarantaine

Aan de ene kant lijkt de tijd wel stil te staan. Elke dag hetzelfde, elke dag thuis en nog steeds bijna niemand zien. Aan de andere kant lijkt het wel alsof we van de koude winter zo de zomer in rollen. Toen de quarantaine begon zaten m’n moeder en ik nog regelmatig samen voor de kachel. Nu staan we in het lege zwembad de muren schoon te boenen zodat we het weer snel kunnen vullen en zwemmen! Af en toe regent het nog flink maar daar zijn we ook wel blij mee voor de tuin. Ook de waterreservoirs in Portugal kunnen de regen goed gebruiken zodat we straks goed de droge zomermaanden door kunnen komen. 

De noodtoestand die was uitgeroepen in maart is weer opgeheven. Dat betekend dat de eerste kleine winkeltjes weer open gaan in de binnenstad. De cafés en restaurants zijn nog steeds dicht. Vanaf 18 Mei mogen ze weer open, mits ze voldoen aan de zeer strikte maatregelen. Voor veel kleine horeca zijn deze maatregelen gewoon niet te doen en zullen waarschijnlijk dan ook dicht blijven. Voor veel mensen een schrijnende situatie. Niet werken betekent voor veel gezinnen geen geld voldoende om alle lasten te betalen. Gelukkig zijn er telkens meer organisaties die de mensen in armoede proberen te helpen. Het is echter wel duidelijk dat zeker de landen die qua ontwikkeling toch iets achter lopen op Nederland het bijzonder lastig hebben in deze tijd. Al heeft Portugal statistisch gezien wel een van de beste resultaten qua dodenaantal en IC opnames van Europa, is het maar de vraag of een lockdown de beste reactie was, zeker nu de gevolgen naar boven beginnen te borrelen. 

Jearina in Lissabon: Quarantaine

Persoonlijk ben ik vrij huiverig voor wat er op economisch gebied komen gaat in Portugal. Niet zozeer voor mijzelf, maar voor de mensen die wat minder kansen hebben als ik. Veel ouderen moeten in Portugal rondkomen van een maandelijkse €275,30 wat ze aan AOW ontvangen. Natuurlijk is dat bedrag mensonterend en bij lange na niet voldoende om fatsoenlijk van te leven. Veel ouderen moeten dus iets bijverdienen op een of andere manier, of zijn afhankelijk van de bijdrage van kinderen en kleinkinderen. Nu verschillende sectoren nog steeds compleet op hun gat liggen en er ook geen marktjes zijn waar de ouderen hun handgemaakte dingetjes of groenten kunnen verkopen, hoop ik maar dat ook deze mensen niet vergeten worden door de Portugese overheid. 

Voor de rest is het natuurlijk koffiedik kijken. Waar sommige zeggen dat we het ergste achter de rug hebben, zeggen andere dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. We zullen het zien en afwachten…

Bij de kamer zijn we nog steeds druk bezig met zowel nieuwe projecten als al bestaande een beetje te updaten en te verbeteren. Deze periode is wel nuttig om eens een keer een stapje terug te doen en eens goed naar je producten te kijken en of alles nog wel klopt, up to date is en of er bepaalde dingen verbeterd kunnen worden. 

Jearina in Lissabon: Quarantaine

Na het werk van de kamer van koophandel, werk ik nu voornamelijk in de tuin. De groentetuin begint al vorm te krijgen. Courgette, tomaten, bonen, radijzen, pompoenen, spinazie en wortels heb ik door zo’n beetje de hele tuin geplant. Elke keer als ik een stukje lege grond zag heb ik er een mooi tuintje van gemaakt. Nu nog een beetje beter groeien en dan over een paar weken hopelijk verse groenten uit de tuin. 100% biologisch en hartstikke gezond. Je komt nu aan hele andere dingen toe dan dat je midden in de stad woont, wat natuurlijk ook z’n voordelen heeft. Maar nu alle grote winkelcentra nog dicht zijn en je overal verplicht een mondkapje op moet, is er weinig aan in de stad momenteel, om eerlijk te zijn. Nee, doe mij dan maar lekker een mooie tuin waar je in kunt barbecueën, zwemmen en tuinieren. En wie weet, volgende maand groenten uit eigen tuin?