Jearina in Lissabon: Versoepelingen

Vandaag is de zomer begonnen. Op het moment zit ik in Lissabon. Het is 26 graden en het gaat alleen maar beter worden deze week, met een heerlijke 31 graden aankomende maandag. Vanavond hoop ik weer naar Faro te gaan en weer een weekje vanuit huis te kunnen werken en zo mijn groentetuin project bij te kunnen houden. Nog nét geen groenten uit eigen tuin, maar het groeit geweldig allemaal. De pompoentjes zijn al zo groot als mijn vuist en de aubergine is bijna groot genoeg om te oogsten. Mijn moeder had afgelopen maand een mosterdplantje bij de supermarkt meegenomen voor in de vensterbank in de keuken. Al snel was het een zielig half uitgedroogd plantje met een paar kale stengeltjes. Ze wilde hem al weggooien, maar na een maand in de tuin is hij uitgegroeid tot een grote uit de kluiten gewassen bos groen! 

Jearina in Lissabon: Versoepelingen

Bij de kamer werken we momenteel af en toe vanuit kantoor, maar veelal vanuit huis. Zo kunnen we naast ons werk meer tijd vrij houden om met familie te zijn. Momenteel zijn we bezig met een nieuw project, een Webinar voor mensen die de intentie hebben om naar Portugal te emigreren. De inschrijvingen staan open op de website! 

Verder hebben we afgelopen week, samen met ons lid, eigenaar van zeiljachten de Leão Holandês & de Westenwind, meegedaan aan een vrijwilligersactie van Terra dos Sonhos. Terra dos sonhos is een organisatie die dromen van zieke kinderen waarmaakt. Deze keer vroegen ze ons om hulp om de droom van de zieke Gonçalo waar te maken voor zijn 12de verjaardag. Familie van Gonçalo woont in Nederland en het jongetje was gek op alles wat Nederlands was en met Nederland te maken had. Daar moesten wij natuurlijk aan mee helpen! 

Jearina in Lissabon: Versoepelingen

Terra dos Sonhos had zijn oom en tante uit Nederland naar Portugal weten te halen met KLM. Nadat het jongetje een rondje door Lissabon had gemaakt in een Ferrari, wat ook een droom van hem was, kwam hij bij de Westenwind aan. De Westenwind is een oud Hollandse klipper die dateert uit 1910. Sinds 2014 ligt dit prachtige schip in de haven van Lissabon en beschikbaar voor groepstochten over de Taag. Als verrassing waren zowel de oom en tante van Gonçalo als al zijn vriendjes en vriendinnetjes aan boord van het schip. Toen hij aankwam begon iedereen voor hem te zingen. Aan boord had Terra dos Sonhos taart voor hem geregeld en pizza voor al zijn vriendjes. Verder hadden zowel wij als de Westenwind een paar Nederlands gethematiseerde cadeautjes voor hem geregeld.

Gonçalo vond het allemaal geweldig en zijn dag kon niet meer stuk! Ook zijn familie vond het een geweldige ervaring. “Hier doen we het voor” zei Heleen, een van de eigenaren van de Westenwind op het eind tegen ons. De Westenwind heeft een lastige tijd achter de rug met de lockdown. Zoals vele andere bedrijven, zijn ook zij grotendeels afhankelijk van het toerisme en van groepsactiviteiten. Iets wat de afgelopen maanden compleet stil heeft gelegen en wat de komende maanden ook nog niet voor de volle 100% op gang gaat komen, terwijl de kosten gewoon door lopen. De trip met Gonçalo was de eerste trip van het zeiljacht na de lockdown. En al leverde deze tour niet direct geld op, vonden de eigenaren het een grote eer om mee te mogen helpen aan de grote oneindige lach op het gezicht van Gonçalo, die een geweldige dag heeft gehad!

Jearina in Lissabon: Versoepelingen

De rest van het land is weer enigszins open na de lockdown. Restaurants serveren weer, de vliegtuigen vliegen weer, al is het nog steeds mondjesmaat, en de stranden zijn weer open. Ook zijn vele hotels weer te boeken en zijn de monumenten & musea weer voor het publiek geopend. Het toerisme mag weer en Portugal is er helemaal klaar voor! Een vraag die ik van veel vrienden en familie krijg is of het wel veilig is om nu naar Portugal te reizen. Ik zelf vind dat lastig om te beoordelen en naar mijn mening hangt een groot deel van de veiligheid ook af van hoe mensen zich zelf gedragen in deze situatie.

Het land zelf heeft een Safe stempel gekregen en is uitgekozen door de UEFA als land waar de champions League final plaats gaat vinden in Augustus. Ook de hotels hebben een Clean & Safe certificaat ontvangen van het bureau van Toerisme in Portugal, mits ze aan de nieuwe veiligheidseisen voldoen. Portugal was het eerste Europese land met zo’n certificaat. Verder is het hier verplicht om een mondkapje te dragen in alle gesloten ruimten. Bij de ingang van deze ruimten staat hand gel en ook bij de ingang van bijvoorbeeld markten staat vaak iemand met desinfecterende spray. Op de standen is het vaak relatief rustig. Al zit het wel vol met Portugese families die het ervan nemen nu dat de toeristen nog even weg blijven.

Jearina in Lissabon: Versoepelingen

Ik zou mij zeker veilig voelen als toerist in Portugal en denk ook dat als mensen zich goed voelen en toch graag op vakantie zouden gaan dit jaar, Portugal zeker een goede keuze is! De economie hier kan de toeristen goed gebruiken en ik denk dat menig Nederlander een zonnetje, een heerlijk oceaan windje en een paar vette sardientjes, ook wel kan gebruiken 😉