Bacalhau & Koude Voeten

Eindelijk, maar dan ook echt eindelijk, is 2020 achter de rug! Goed, ik geloof best dat het niet alleen maar slechte dingen waren… Maar laten we eerlijk zijn “hoezo we mogen niet op vakantie naar het heerlijke Portugal?!” Mijn naam is Barbara Ferreira. Jawel, een echte Portugese furie. Die na meer dan twintig jaar in België te vertoeven alles inruilde voor een rustig leventje in de regio Porto, Noord-Portugal. Dichtbij familie en gewoon weer lekker thuis!

We zitten volop goede voornemens en de meesten van ons zitten weer te diëten.. Maar ik wil het even hebben over traditie, een Portugese traditie!

Kerstmis is speciaal in Portugal, het is een ultiem familiemoment! En zoals overal gaat het hier vooral over gezelligheid en veel (te veel) eten! De traditie is om op kerstavond ‘Bacalhau Cozido’ te eten. Bacalhau, aardappelen, ajuin, eieren, kool en dat allemaal gekookt. Eet je dat niet zo graag? Jammer dan… want het is echt wat de meeste families serveren op kerstavond. En hier moet je altijd je bord leeg eten. 

Een oude traditie die bestaat sinds de middeleeuwen waarin we tot en met Jezus zijn geboorte geen vlees mochten eten. En omdat bacalhau in Portugal toen, en nog steeds eigenlijk, voor iedereen betaalbaar was, werd dit overal in het land voorgeschoteld van noord naar zuid en van rijk naar arm. 

Laten we het even hebben over ‘Noite de Natal’. Of meer bepaald kerstavond, dat is ook een groot sociaal gebeuren in het toch wel katholieke Portugal. Hier hoe het bij ons gaat: Nadat alle pakjes die kindje Jezus meebracht (jawel, hier doet pasgeboren Jezus al het werk) waren uitgedeeld wisten we dat we even de tijd hadden om ons op te maken en een warme jas aan te trekken. En met we bedoel ik alle vrouwen van de familie, oma, tantes, nichten etc. 

Waar gingen we heen? Naar de nachtmis natuurlijk! Jawel, allemaal zeer voorbeeldig op ons paasbest, zoals oma het graag heeft. Hoezo denk je misschien? Omdat het een soort wedstrijdje geworden is onder de ouderen in ons dorp, om maar zoveel mogelijk familieleden mee te krijgen naar die nachtmis. 

We konden tijdens de mis heel wat liedjes meezingen, we gedroegen ons voorbeeldig en ondertussen voelde niemand zijn voeten meer door de bittere kou in de kerk! Maar oma was zo fier, en we zeggen altijd.. Oma blij, iedereen blij. 

Als er iets is dat ik enorm fijn vind in Portugal zijn het wel de tradities en de hechte familiebanden. Hoeveel respect er is voor de ouderen binnen de familie. Hoeveel dingen we soms tegen ons zin doen… Maar het toch gewoon maar doen, uit respect.

Liefs,
Bárbara

Bárbara is geboren en getogen in Portugal. Na jaren in België te hebben gewoond en gewerkt waagde ze in 2017 de stap terug naar haar thuisland. Nu woont ze nabij Porto en werkt ze als gids in Porto. Ze krijgt ook nu nog steeds kippenvel van dat Portugees getreuzel.