Lekkere Restaurants in Porto

Eén van de grootste genoegens in Portugal is eten. En als je dan een weekendje (of langer) in Porto bent moet je natuurlijk wel weten waar. Er zijn heel veel fantastische opties. Een aantal van onze favoriete restaurants heb ik er voor je op een rijtje gezet. Of het nou gaat om typisch Portugees, een tussendoortje of meer internationaal, we hebben aan alles gedacht. Klik op de naam van het restaurant voor meer informatie.

A Casa Guedes

Ik noemde dit plekje al eens in de stadswandeling, maar hij is de extra vermelding meer dan waard! Klein, erg Portugees en met rijen op de stoep rond lunchtijd. Dat zegt genoeg! Bestel een sandes de pernil com queijo da serra, eventueel met een bordje friet (ze zijn goed!) en een donker biertje en jouw middag kan niet meer stuk! De huiswijn is ook een aanrader. Als je geluk hebt is er nog een tafeltje op het terras vrij.

Praça Poveiros 130, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Kyoto na Baixa

Een heerlijk plekje om sushi te eten in Porto. Je kunt het soms zo fijn treffen. Het is een  klein Japans restaurantje waar je naast sushi ook nog wat andere gerechten hebt. Maar iedereen komt voor de sushi. Houd je van sushi? Vertrouw dan op mij en bestel de Free Style Kyoto (van tevoren reserveren), je zult er geen spijt van krijgen!
Op zondag gesloten en de rest van de week alleen open voor lunch en diner, tussendoor zijn ze dicht. Ga na 20.00 uur ’s avonds en je zit goed.

Praça Guilherme Gomes Fernandes 56, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Carmelita Bistrô

Ook dit is weer geen grote zaak, maar een klein schattig bistrootje. Perfect voor de lunch! Lekkere en verse zelfgemaakte broodjes, muffins, quiche en andere heerlijkheden. Ook hebben ze dagelijks een zelfgemaakte, niet te zoete, limonade. Wij dronken een verfrissende aardbeienlimonade bij onze lunch.

Rua de Saraiva de Carvalho 16, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau

Deze winkel verkoopt slechts één Portugese snack, die eigenlijk heel doorsnee is en in alle pastelarias en cafeetjes te krijgen is, maar hier tot kunst wordt verheven. Bestel de variant met Serra da Estrela kaas, eventueel met een glaasje port erbij! Ze zijn een stuk groter dan de normale pastéis de bacalhau, dus ze vullen behoorlijk. Als je het leuk vindt kun je hier ook ontdekken hoe deze snack precies gemaakt wordt. Je vindt de winkel op een steenworp afstand van de Torre dos Clérigos.

Campo Mártires da Pátria 108, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

The Wine Box

Dit is een klein restaurantje, net achter de Cais da Ribeira aan een drukke weg. Van de drukte merk je binnen echter niets meer!  Ze bieden hier kleine hapjes aan: tapas uit Spanje en de zogenaamde petiscos uit Portugal. Zo kun je van alles wat proeven en gezellig samen delen met je tafelgenoten. Natuurlijk met een wijntje erbij! Het is geen slecht idee hier te van tevoren te reserveren.

Rua dos Mercadores 72-76, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Dona Maria Pregaria

We blijven in de kleine sferen, want ook dit restaurantje heeft maar een paar tafeltjes. Hier kom je voor een goed broodje hamburger of prego (bieflapje) met huisgemaakte friet. Je kan kiezen tussen verschillende toppings, van een simpele plak kaas tot een spannender brie en vijgen-compote. Alle gerechten hebben leuke namen, die je ook terugvindt op de grote krijtwand binnen in het restaurant. Je zit hier echt tussen de Portugezen (wat je misschien niet had verwacht).

Rua de Ceuta 63, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Botequim Nostalgic

Niet lekkerder dan in het zonnetje op een terrasje zitten, zeker met het prachtige uitzicht over de Douro. Aan de beroemde Cais da Ribeira hadden we slechte, toeristische restaurants verwacht, maar werden positief verrast door dit terras. Hier moet je zijn voor verrukkelijke cocktails en lekker eten. Neem plaats aan een schattig houten tafeltje en laat je bedienen door de hip aangeklede obers. Onze persoonlijke favoriet: de Polvo à lagareiro! En ondertussen fijn mensen kijken.

Praça da Ribeira, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Leitaria da Quinta do Paço

Naar men zegt eet je hier de beste eclairs van heel Porto. Ze hebben verschillende smaken en voor de liefhebbers ook een mini variant, perfect bij een kopje espresso. Natuurlijk is dit niet het enige dat ze verkopen, ze hebben verder onder andere lekkere broodjes, verse boter en een assortiment aan zoetigheden. Kom je echter voor een eclair wees er dan op tijd bij! Aan het eind van de middag/begin van de avond zijn ze vaak al uitverkocht.

Praça Guilherme Gomes Fernandes 47, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Café Santiago

Tja, deze kon natuurlijk niet uitblijven… De francesinha, het icoon van Porto. Je moet het minstens één keer geprobeerd hebben, en waar beter dan hier?! Een van de beste plekjes in Porto om zo’n gevaarte te eten. Heb je erge trek of ben je gewoon dapper, bestel dan een hele. Verschillende soorten vlees, brood, ei, kaas, saus en friet, alles komt samen op één bord, succes! 😉

Rua de Passos Manuel 226, Porto

Weekendje Porto: lekkere restaurant tips | Saudades de Portugal

Ben je vegetariër en op zoek naar geschikte restaurants in Porto? Kijk dan hier.