Recept: Licor de Ginja

De morel is de zure kers die de basis vormt voor onder andere kriekbier. In België heet de vrucht dan ook een kriek. Deze vrucht is ook wel bekend als de amarena (een amarena-kers is een ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kers) in bijvoorbeeld het Italiaanse ijs. In Portugal heet deze vrucht de ginja en wordt hij voornamelijk gebruikt om het drankje ginjinha (Licor de Ginja) van te maken.

Het verhaal gaat dat het oorspronkelijke recept afkomstig is van monniken, die de drank met uitsluitend natuurlijke producten maakten. Hier lees je meer over het drankje! Heb jij een morellenboom in je tuin staan? Zo maak je er zelf ginjinha van! Super simpel en oh zo lekker.

Licor de Ginja

Licor de Ginja

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: » DrankjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Flessen

3

flessen
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

0

minuten
Wachttijd

2 à 3 maanden

Totale tijd

5

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo morellen (zure kersen)

  • 1 liter aguardente (Portugese sterke drank)

  • 1 liter rode wijn (goede kwaliteit)

  • 750 gram rietsuiker

  • 100 ml aalbessensiroop (groselha)

  • 1 à 2 kaneelstokjes

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een afsluitbaar vat en roer goed door elkaar. Bewaar vervolgens op een donkere plek. Hier laat je hem minimaal twee maanden staan. Hoe langer, hoe beter.
  • Eén keer per week pak jehet vat en keer je hem ondersteboven om hem vervolgens weer terug te draaien. Zo mengen alle smaken zich goed en komt alles even in beweging. Open de emmer niet! Doe dit pas als je ginjinha klaar is om gedronken te worden.
  • Zorg dan dat je het overgiet in gesteriliseerde flessen. Altijd met een aantal morellen onderin de fles. Want je drinkt het drankje com (met) of sem (zonder) kers in je glaasje.

    Licor de Ginja
  • Saúde!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!