Little Portugal

Iedereen kent wel de buurten ‘Little Italy’ en ‘Chinatown’ in New York of Londen, maar er zijn natuurlijk ook andere internationale wijken die zeker zo interessant kunnen zijn om te bezoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er een heus ‘Little Portugal’ bestaat in Montreal?! Dus ben je deze zomer toevallig op vakantie in Canada (in de buurt van Montreal) breng dan zeker eens een bezoek aan ‘Pequeno Portugal’!

Een levendige buurt

Over het algemeen zijn de buurten als Little Italy en Chinatown populairder en een echte trekpleister voor de wereldsteden, maar er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort wijken die interessant zijn, zoals dus Little Portugal, of in het Frans ‘Petit Portugal’. Pequeno Portugal was vroeger een migrantenwijk waar de Portugese immigranten gingen wonen. De eerste Portugezen die naar Montreal verhuisden deden dit in 1953, toen de relaties tussen de Canadese en Portugese overheden zich ook meer ontwikkelden. In Canada was er meer werk en konden ze snel aan de slag. Maar dat wil niet meteen zeggen dat er een echte Portugese gemeenschap ontstond. Deze is pas echt ontstaan in het decennium daarna, toen Portugezen hun eigen huizen kochten en eigen bedrijven oprichtten. Het is uiteindelijk uitgegroeid tot een multiculturele wijk waar veel terug is te vinden van de Portugese cultuur. Volgens de volkstelling van 2006 woonden er meer dan 46.000 mensen van Portugese afkomst in Montreal.

De buurt ligt aan de Saint Laurent Boulevard en ligt redelijk dicht bij een van de grootste trekpleisters van Montreal, namelijk Mount Royal Park, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. In deze buurt zijn verspreid over verschillende blokken veel Portugese zaakjes, restaurants en cafés te vinden en het Parc du Portugal. Dit parkje werd in 1980 aangelegd door landschapsarchitect Carlos R. Martinez om de Portugese gemeenschap te eren. Er zijn veel kleurrijke azulejos gebruikt , geheel in de Portugese stijl, met een fontein, een paviljoen en een monument dat in 2003 is toegevoegd. De wijk is verder ook erg kleurrijk door de vele muurschilderingen en Portugese bankjes.

Leuke Portugese adresjes

Dus heb je ineens trek in lekkere Portugese gegrilde kip terwijl je in Canada bent, dan kun je bijvoorbeeld bij Romanos terecht. Ze hebben ware fans in Montreal en zeggen zelf dat hun kip echt kan tippen aan de frango in Portugal.

Voor allerhande Portugese benodigdheden ga je naar Boucherie Épicerie Soares & Fils. Deze supermarkt vol Portugees lekkers zit er al sinds 1970, toen Little Portugal nog in opkomst was.

Voor een heerlijke pastel de nata kun je onder andere terecht bij Pâtisserie Notre Maison, die uiteraard ook nog vele andere lekkere Portugese zoetigheden heeft voor bij je kopje koffie.

Voor een authentieke Portugese maaltijd kun je Chez José Café niet overslaan. En wat het sfeertje in de wijk helemaal afmaakt zijn de mannetjes op leeftijd die overal op bankjes zitten te keuvelen, net als in Portugal. Hieronder een klein voorproefje van wat de wijk te bieden heeft.

Mocht dit je heel veel zin hebben gegeven Little Portugal te bezoeken, dan moet je er wel eerst voor zorgen dat je een eTA Canada hebt aangevraagd. Zonder deze reistoestemming mag je niet naar Canada reizen en kun je deze leuke buurt dus niet zelf ontdekken. Blijf je liever gewoon in Portugal genieten van de lokale cultuur? Dat kan natuurlijk ook, en gelukkig heb je daar geen visum voor nodig. Maar houd Little Portugal zeker in gedachten mocht je ooit besluiten naar Canada af te reizen!

Fijne zondag!