Bos in Barreiros: Festa!

We zijn wel toe aan een feestje in Barreiros, na alle narigheid van de afgelopen jaren. Iedereen lijkt er zin in te hebben. Er is weer geld ingezameld voor het dekken van de kosten, zoals ieder jaar. Mijn gedachten gaan wel even uit naar de boekhouder, want de afgelopen twee jaar was er geen feest, maar wel een inzameling. Hoe zou dat zitten…? Nee, dat is Hollands denken, dus daar kappen we direct mee.

Barreiros, waar wij nu bijna drie en half jaar wonen maakt zich op voor een festa. Het feest ter ere van Nossa Senhora das Angústias! Onze Lieve Vrouw van de angst. Ietwat vreemde naam, maar we doen het ermee! Wij wonen in de straat, naar haar vernoemd. Aan het eind van de straat is de kapel, wederom vernoemd naar dezelfde senhora. De kapel is van binnen en buiten opnieuw in de verf gezet. De bestrating rondom is onder handen genomen. De oude en prachtige plataanbomen zijn vervangen, in de hoop dat het wegdek nu wel op haar plaats blijft liggen. De rest van de straat heeft een nieuw asfalttapijtje gekregen. De feestverlichting is geplaatst, en wie dat niet kent, moet absoluut eens zo een feest bezoeken. Geweldige kleurrijke feestverlichting!

Barreiros: Festa!

Het wordt gewoon sjiek op het dorp! Er is een restaurant heropend. We wachten nog op het café. Maar daar zal het feest geen last van hebben. Hiervoor komen eventueel tijdelijke verkooppunten. Net als een tijdelijk podium voor de artiesten. Uiteraard uit de Minho, dus lokale en regionale artiesten. Volksmuziek, volksdansen en regionale gerechten. Het publiek zoekt elkaar op om bij te praten.

De eerste processie, het is immers een kerkelijk feest, is op 29 juli, een week voor de echte feestdag. Om 21.00 uur staan de inwoners, veelal gewapend met een brandende kaars, klaar. Zij wachten op, het door sterke, stoere mannen en vrouwen gedragen beeld van de Senhora. Om het beeld te bewonderen, te aanbidden en te volgen. De processie brengt het beeld van de kapel naar de kerk, alwaar het een aantal dagen zal ‘logeren’. Voorop de pastoor die onderweg allerlei gebeden het dorp in stuurt, nu en dan beantwoord door de gelovigen die meelopen of vanuit de tuin of balkon het gebeuren volgen. Op 7 augustus keert zij weer terug naar haar kapel om aldaar te wachten op het volgende festa.

Barreiros: Festa!

De week wordt gevuld met een aantal erediensten. De avonden worden gevuld met muziek en vuurwerk. En naar verwachting veel gelach en gebabbel. Het Portugese leven wordt weer een beetje bij beetje gewoon. En volgende week? Heeft een ander dorpje wel een festa!


Gerard Bos runt samen met zijn vrouw Elly sinds twee jaar in Barreiros de luxe B&B Villa Branca Barreiros in Barreiros, Noord Portugal nabij Braga. De bed en breakfast is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en facebook of meldt je aan als VIP op de website.