Recept: Mousse de Chocolate

Wie houdt er nou niet van chocolade?! Dus voor alle chocoladeliefhebbers onder ons een Portugese favoriet: Mousse de Chocolate. In Portugal standaard op de (huisgemaakte) dessertkaart, van kleine cafe’s tot grote restaurants. Maar ook heel makkelijk thuis te maken met dit simpele recept. Er zijn talloze varianten, dus met deze basis kun je er lustig op los experimenteren! Ongegeneerd genieten op die dagen dat je even niet op de calorieën wilt letten…

Zoals al gezegd zijn er volop variaties op dit recept te bedenken. De favorieten hier thuis: gebruik half pure chocolade en half pure chocolade met mint smaak (Lindt) om je mousse de chocolate te maken of voeg het rasp van 1 sinaasappel toe aan je gesmolten chocolade. Ook vinden we het lekker om half pure chocolade met chili te gebruiken voor een kleine kick. Hhhhmmm…

Mousse de Chocolate

Kleine noot vooraf: Portugese chocolade mousse is meestal vrij machtig en minder luchtig dan wij hier gewend zijn.

Mousse de Chocolate

Mousse de Chocolate

Recept door Saudades de Portugal
4.8 van 5 Stemmen
Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade (goede kwaliteit)

  • 6 eetlepels suiker

  • 6 eieren

  • 2 eetlepels gezouten roomboter

Bereiding

  • Als eerste snijd je de boter (op kamertemperatuur) in kleine stukjes. Breek vervolgens de chocolade in blokjes en verwarm deze au bain-marie: Doe de chocolade in een kom en zet deze op een pan met heet water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water rustig aan de kook zodat de temperatuur van het water de chocolade doet smelten zonder het te verbranden.
  • Splits je eieren en houd de dooiers apart. Klop (met een schuin oog op je chocolade) de eiwitten en suiker totdat er een stevige, schuimige massa ontstaat. Als je de kom op de kop houdt zou het erin moeten blijven zitten.

    Mousse de Chocolate
  • Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de kom van het vuur. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen en voeg dan een voor een de eidooiers er aan toe. Roer goed door en voeg dan de klontjes boter toe. Je ziet de substantie bij elke stap veranderen.
  • Als laatste schep je het chocolademengsel bij de opgeklopte eiwitten. Spatel nu voorzichtig de ingrediënten door elkaar. Niet roeren, dan roer je alle luchtigheid eruit.
  • Schep als je een egale substantie hebt je mousse de chocolate in glaasjes of kommetjes. Dek ze af met wat huishoud- of aluminiumfolie en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. Garneer voor het serveren naar wens met wat slagroom en/of chocolade snippers.

    Mousse de Chocolate
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Ook lekker om je mousse de chocolate af te maken met een klein beetje flor de sal!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!