Museu do Tesouro Real

Het Nationaal Paleis van Ajuda in Lissabon is een waardig decor voor het tentoonstellen van een unieke collectie met bijzondere betekenis voor een land met een geschiedenis van negen eeuwen. Met het Museu do Tesouro Real (Royal Treasure Museum) wordt na 226 jaar een nieuwe pagina geschreven in de geschiedenis van het iconische Koninklijk Paleis, door de afwerking van de westgevel ontworpen door de architect João Carlos dos Santos.

Deze moderne westgevel sluit op de een of andere manier perfect aan bij het Palácio Nacional da Ajuda, waarvan de bouw in 1795 begon. Totaal onverwachts en daardoor juist zo verrassend! Je bezoekt dit museum dus niet alleen voor wat er zich binnen, achter gesloten deuren, bevindt. De buitenkant is ook zeker de moeite waard.

De tentoonstelling in de permanente tentoonstellingsruimte van het museum toont een unieke collectie van waardevolle bezittingen van de voormalige kroonschat. Je kunt je wellicht de gigantische waarde van deze schatten/kroonjuwelen voorstellen… Er is dan ook de nodige beveiliging waar je eerst door moet, voor je überhaupt de kluis mag betreden. Want de gehele tentoonstelling bevindt zich in een op maat gemaakte kluis van 40 meter lang en 10 meter hoog, verdeeld over drie verdiepingen. Je krijgt toegang tot deze kluis door twee stalen deuren, die elk 5 ton wegen en 40 cm dik zijn. Geen alledaags museum dus!

Er zijn 11 verschillende collecties te bekijken, die belangrijke momenten in de geschiedenis van Portugal weergeven. Alles is sfeervol weggezet tegen een zwarte achtergrond en strategisch verlicht:

 • Gold and Diamonds from Brazil
 • Coins and Medals of the Crown
 • Jewels
 • Orders of Knighthood and Orders of Merit
 • Royal Insignia
 • The Crown’s Silver
 • Private Collections
 • Diplomatic Gifts
 • The Royal Chapel
 • Royal Table
 • The Treasure’s Travels

Museu do Tesouro Real

En telkens als je denkt dat het niet gekker kan… Je begint bij het goud en de diamanten uit Brazilië, waar een aantal onbewerkte (flinke) exemplaren metalen en edelstenen wordt gepresenteerd, gevolgd door een set munten en kroonmedailles. Er zijn veel juwelen te zien uit verschillende bronnen, zowel behorend tot de Kroon als uit de voormalige privécollecties van verschillende leden van de koninklijke familie. Een serieus gevalletje bling bling. Het is een vrij donker museum, dus alle glimmers komen extra goed tot hun recht.

Museu do Tesouro Real

In het Royal Insignia gedeelte worden enkele van de meest symbolische en waardevolle juwelen van de Kroon getoond, zoals de rijke onderscheidingen van de Drie Militaire Orden( Christus, Avis en Santiago), de koninklijke kroon, scepters, en twee mantels die door de geschiedenis heen monarchen dienden. Hoe iemand zich daar in heeft kunnen voortbewegen? Ze ogen loodzwaar!

Het tiende deel van de tentoonstelling (Royal Table) is volledig gewijd aan Baixela Germain, zo genoemd omdat ze in opdracht van de goudsmid François-Thomas Germain werden gemaakt na de aardbeving van 1755. Het is het enige complete servies ter wereld. Je kunt je maar moeilijk voorstellen dat het ook daadwerkelijk gebruikt werd. Erg praktisch lijkt het me niet…

Museu do Tesouro Real

De tentoonstelling eindigt met de “The Treasure’s Travels”, die de mobiliteit van de schat in al zijn glorie en in de verschillende hoedanigheden laat zien. Bij een bezoek aan dit museum val je eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Alles glimt en blinkt je tegemoet, het ene stuk nog groter en weldadiger dan het andere. Gigantische edelstenen, kilo’s goud of zilver en de meest decadente voorwerpen. Het waren duidelijk andere tijden. 😉

Toegang voor volwassenen kost 10 euro. En als je het combineert met een bezoek aan het Palácio da Ajuda betaal je 13 euro. Met de Lisboa Card (de officiële toeristenpas van Lissabon) is de toegang zelfs helemaal gratis. Dit is een soort combinatie van vervoersbewijs, museumpas en kortingspas in één. Deze kaart koop je voor 24, 48 of 72 uur.

Openingstijden:
Zomer (01 mei t/m 30 sept.) – dagelijks van 10:00 tot 19:00 uur.
Winter (01 okt. t/m 30 april) – dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur.
Laatste toegang één uur voor sluiting. Gesloten op 25 december.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

* Largo da Ajuda, 1349-021 Lisboa