Ik Vertrek: Fiets- en Wandelbeurs

Soms doe je dingen waarvan je nooit gedacht had dat je zou doen. Het kopen van een B&B in Portugal is daar één van. Dat is alweer een jaar geleden, ongelooflijk! Met mijn eigen bedrijf op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs staan valt ook wel in de categorie, nooit gedacht dat ik dat ooit zou doen. Omdat VilaFoia gelegen is in het mooiste wandelgebied van de Algarve zaten we er al een tijdje over te denken hoe we dat beter konden promoten.

Ook de beurs kwam al eens voorbij in onze gedachten, maar werd als onhaalbaar en te duur afgeschreven voor een kleine B&B als de onze. Maar toen bood zich een nieuwe kans aan. We zijn lid van de Associaçāo Turismo do Algarve (ATA) en leden mogen tegen een veel kleinere vergoeding een stukje van de stand van ATA gebruiken.

Zo kwam het dus dat wij eind februari naar Nederland afreisden met een koffer vol folders om op de Fiets- en Wandelbeurs ons mooie VilaFoia te promoten. En natuurlijk gelijk een kans om de collega’s van ATA beter te leren kennen en collega ondernemer Fransico Simões van Algarvian Roots natuurlijk. Ook hij had een hoekje van de stand en zo konden we leuk samen optrekken. Goed voor mijn Portugees!

Al snel werd mij ook duidelijk waarom een dergelijke constructie voor ATA ook een goed idee was. Hoewel iedereen in de stand prima Engels sprak hebben Michel en ik toch menig gesprek kunnen helpen door het in het Nederlands te voeren of als vertaler op te treden. Ook weer een kwaliteit waarvan ik nooit gedacht had dat ik die zo effectief zou kunnen inzetten.

En zo’n beurs (kan ik je vertellen) is tegelijk erg leuk en erg vermoeiend. De hele dag gesprekjes voeren waarin je uitlegt hoe leuk VilaFoia is, welke mogelijkheden er zijn en hoe anders het is dan aan de kust van de Algarve. Maar vooral leuk dus. Vele nieuwe contacten opgedaan met zowel individuele reizigers die geïnteresseerd zijn om naar Monchique te komen als touroperators die ons in hun assortiment willen opnemen. Al met al een zeer geslaagd tripje naar Nederland!

Dank aan de Associação Turismo Algarve dat we samen in de stand mochten staan! En dank aan Algarvian Roots voor alle hulp en gezellige gesprekken!

Nu weer over tot de orde van de dag want Pasen nadert snel en dan begint ons seizoen alweer.


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel gaat hij de grote stap wagen en een alojamento local in Monchique, Portugal overnemen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.