Na de lunch staat een bezoek aan Oficina Marques, gelegen in de eclectische en creatieve wijk Bairro Alto, op het programma. We parkeren op Praça Luís de Camões en vanaf daar is het een minuut of vijf lopen. Normaalgesproken natuurlijk geen enkel probleem, maar het goot! Onder de paraplu dansten we om en door de plassen heen richting Oficina Marques. Een hele kunst op de smalle trottoirs van Lissabon kan ik je vertellen. We kwamen dan ook lichtelijk doorweekt op onze bestemming aan…
Oficina Marques – Lisbon Art Gallery & Shop
Ze zijn gevestigd in het karakteristieke Interpress-gebouw dat ooit een krantendrukkerij was. Bij binnenkomst is het gelijk duidelijk, dit is een winkel, atelier en een kunstgalerie in één. Je komt ogen te kort. Gelukkig hebben we een bezoek op afspraak en gaat de deur achter ons op slot. Wat betekent dat ze alle tijd hebben om ons rond te leiden en een en ander uit te leggen/toe te lichten. De gezichten en drijvende kracht achter Oficina Marques zijn de Braziliaanse Gezo Marques en de Portugese José Aparício Gonçalves. Dit stel heeft elkaar niet alleen in de liefde gevonden, maar ook op creatief vlak was er die ‘oh zo belangrijke’ klik.
Oficina Marques werd ooit opgericht door twee broers; Gezo en Bete. Die van kinds af aan, in Brazilië, al hun eigen speelgoed maakten en volop knutselden. Hun thuisland blijft een inspiratiebron; kunst van de straat. Door het afstruinen van markten, musea, afvalbergen en levensverhalen van mensen. Sinds 2018 veranderde de naam van “Oficina Irmãos Marques” in gewoon “Oficina Marques” en het project bestaat tegenwoordig dus uit Gezo en José. Ook vandaag de dag dus nog twee man sterk!
Als je Oficina Marques bezoekt zie je werken van (stukken) hout, keramiek, meubels of oud speelgoed wachtend op een nieuwe betekenis en een nieuw leven. Het hangt helemaal af van de inspiratie van de kunstenaars voor elk werk. Oficina Marques creëert meer dan kunst, het vertelt verhalen en geeft leven. En dat alles doen ze samen. Uiteraard leidt dat soms tot stevige discussies/verschil in inzicht, maar ze staan altijd beide geheel achter het uiteindelijke resultaat.
Bij binnenkomst door de grote deuren sta je allereerst in de knusse, lange smalle winkel. Hier vind je niet alleen kunststukjes van eigen hand, maar ook voorwerpen die ze beide mooi vinden en waar ze inspiratie uithalen. En dat kan dus aan verandering onderhevig zijn. De inrichting doet een beetje denken aan een rariteitenkabinet, maar dan vol mooie spullen. Die ook nog eens gewoon te koop zijn! Van kleine hebbedingetjes tot wat grotere stukken.
Links van de winkel is de expositieruimte. Een ruime lichte (op zonnige dagen dan…) ruimte waar grote werken mooi tot hun recht komen. Er staat en hangt als wij er zijn een aantal grote muurpanelen gemaakt van hout, in verschillende kleursamenstellingen en met verschillende composities. Daarnaast wat kleinere werken die in het oog springen door het gebruik van afvalmateriaal. Maar op zo’n manier dat de associatie met ’troep’ al snel naar de achtergrond verdwijnt. Ik zou zo zo’n mooie stolp op de kast zetten thuis! De blikvanger is toch wel de houten man in de etalage (gemaakt van stukjes restmateriaal), hier kun je niet omheen. De collectie hier wisselt, dus is het altijd een verrassing wat er hangt en/of staat.
Rechtsachter bevindt zich de studio. Zo praktisch om alles bij elkaar te hebben in één pand. Er is zelfs voldoende ruimte voor de opslag van materialen die ze door de jaren heen hebben verzameld en hun eigen keramiekoven. Belangrijke voorraden die dus geplunderd kunnen worden voor een opdracht of als basis worden gebruikt voor nieuwe ideeën. Het atelier is een inspiratiebron op zich, met aan één wand een groot “moodboard” om al blij van te worden. Eens in de zoveel tijd halen ze het helemaal leeg en beginnen dan weer opnieuw.
Er wordt hier gewerkt in een warme sfeervolle omgeving. Er staan overal gezellige planten en materialen. José is bezig met keramieken potten, maar mengt zich vol overgave in het gesprek. De passie van beide mannen is overal voelbaar. De dagen dat ze gesloten zijn wordt er gewerkt. Aan opdrachten, projecten of eigen ontwerpen. Ze gebruiken veel afval(materiaal) in hun werk, maar dat is niet het uitgangspunt. Ze zien het meer als een onderdeel van.
“We collect, store and accumulate so that our workshop is like a large waiting room where pieces of wood, pottery, furniture and old dolls await a new life and story.”
Hun gedeelde liefde voor voorwerpen die ze vinden op straat, in de natuur en op rommelmarkten dient als permanente inspiratiebron. Dezelfde materialen en voorwerpen waar de gemiddelde mens geen waarde (meer) aan hecht en dus weggooit. Vanuit hun perspectief kan alles als canvas dienen. Het is deze ‘niet puurheid’ die hen beweegt. Niks met een leeg canvas beginnen! Want als een bepaald object al een geschiedenis heeft, kan het nu zijn keerpunt bereiken. De geschiedenis ervan zal dan deel gaan uitmaken van een ander en geheel nieuw verhaal..
In het studio gedeelte hebben de heren ook hun eigen briljante “Wall of Shame”. Dit getuigt van het feit dat ook hier niet altijd alles volgens wens verloopt/goed gaat. Alles wordt door de heren zelf met de hand gemaakt. Zo op het eerste gezicht zie je er niets vreemds aan, maar kijk je van wat dichterbij en krijg je er tekst en uitleg bij… Soms barst er weleens iets tijdens het bakken of pakt een kleur totaal verkeerd uit. Deze kunststukjes krijgen dan hun eigen plekje aan onderstaande muur. Super leuk idee, toch?!
Ze hebben beide de behoefte om verhalen met hun eigen handen te creëren en te vertellen. Dit alles als het even kan met een vleugje humor. Daarnaast werken ze niet enkel met één materiaal, maar gebruiken ze alles wat aansluit bij hun visie en ideeën. Dat kan dus hout zijn, maar ook keramiek of een ander materiaal. Ook maken ze verschillende voorwerpen, waaronder meubels, wandpanelen en objecten. Met als resultaat een erg brede en diverse Oficina Marques collectie.
Naast grote werken/opdrachten voor bedrijven is het ook mogelijk om als particulier een stuk speciaal voor jou te laten maken en ontwerpen door de heren. Ben je in Lissabon loop dan zeker ook hier eens binnen!
Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 10:30 tot 18:30 uur
Zaterdag van 13:00 tot 19:30 uur
Zondag t/m dinsdag gesloten
Neem voor meer informatie en werk eens een kijkje op hun website of volg Oficina Marques op Social Media.
* R. Luz Soriano 71, Lissabon