Ondernemen in Portugal: Uitdagingen

Ondernemen is vaak een spannende en inspirerende reis, maar soms is het ook een uitdaging. Terwijl ik terugging naar Nederland, besefte ik dat ondernemen niet altijd leuk en probleemloos is. Het was heet in de Algarve en mijn lichaam reageerde heftig op de temperatuur, maar mijn gevoel vertelde me dat er zaken waren die ik moest regelen in Nederland. Het begrip ’thuis’ kreeg ook een nieuwe betekenis voor mij. Hoewel ik me thuis voel in Ferragudo, heb ik ook nog een fijn huis in Nederland. Herken je dat gevoel dat er altijd iets te doen is?

Een Nieuw Inzicht

In mijn vorige blog deelde ik al dat mijn partner en ik een stuk land, waar een nieuw appartementencomplex op wordt gebouwd, hebben bezocht. Dit bleek een echte eyeopener, vooral voor mijn partner. Hij zag zichzelf al helemaal wonen in dit nieuwe project. Zonder aarzeling besloten we ons huis in Nederland in de stille verkoop te zetten. Eenmaal terug in Nederland ontwikkelde ons positieve gevoel zich verder en begonnen mensen ook interesse te tonen in ons huis. Het was spannend en leuk, maar er waren ook uitdagingen. In Portugal werkt het verkoopproces namelijk iets anders dan in Nederland, met reserveringskosten, betalingen en andere kosten die bij elkaar een flinke som geld vormen. Dit proces is nu in volle gang en we wachten vol verwachting af.

Uitdagingen

Een Werkplek Zonder Grenzen

Als ondernemer met een online business en een project in Ferragudo, kan ik overal werken. Dit ging altijd goed, maar het begin van dit jaar was niet zo rooskleurig. Ik maakte me zorgen, want willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Daarom was ik ook terug in Nederland, om ervoor te zorgen dat mijn inkomen stabieler werd. Ik heb hard gewerkt, aanpassingen gemaakt en veel met mezelf gepraat. In Ferragudo zijn er ook stappen gezet om inkomen te genereren, zoals mooie plannen met een goede vriendin en een creatief social media project voor een internationale makelaar. Ik ben in NL inmiddels begonnen met een nieuwe opdrachtgever en dat geeft me veel rust.

Uitdagingen

Luisteren naar je Intuïtie

Het stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik terug moest naar Nederland, bleek gelijk te hebben, ook al vond ik het niet leuk. Ik ben dagelijks bezig met Portugal, op allerlei manieren. Aanvragen voor workations, samenwerkingsafspraken en mensen die informatie zoeken over Ferragudo. Het stopt nooit en dat voelt geweldig. Ik had het idee om tussendoor een weekje naar Portugal te gaan, maar door mijn werk hier besloot ik dat niet te doen. En dat was maar goed ook, want ik kreeg nog een uitnodiging voor een kennismaking met een andere opdrachtgever. Soms is luisteren naar dat stemmetje in je hoofd een goede zet.

Tegenslagen en Nieuwe Horizons

Tegelijkertijd met al deze leuke ontwikkelingen, werd ik op een slinkse manier opgelicht, wat me behoorlijk van streek bracht. Er gebeurde veel in een paar dagen, maar ik heb alles zo goed mogelijk opgelost, geblokkeerd en gemeld. Het vertrouwen in de mensheid was even weg, en mijn eerste gedachte was dat ik niet meer in Nederland wilde wonen. Maar dit is een groter probleem dan alleen in Nederland, het kan overal gebeuren, ook in Portugal. Het leven gaat door!

Nieuwe ontwikkelingen

Het is echt te gek dat we de afgelopen 1,5 maand zoveel nieuwe vriendschappen hebben gemaakt. Zo bijzonder dat zodra je de deur openzet voor nieuwe dingen, het ook echt naar je toekomt. Het voelt geweldig om te weten dat mijn partner en ik eind augustus naar Ferragudo kunnen gaan om even te ontspannen en oude en nieuwe vrienden weer te zien, en dat ik weer terug kan keren in de herfst en winter. We moeten echter nog veel stappen zetten om onze droom en ons nieuwe leven te verwezenlijken: ons huis verkopen, stabiliteit creëren voor het werk van mijzelf en mijn partner in Portugal en de emigratie regelen. Het leven staat nooit stil. Soms lijkt het universum ons te testen, maar aan de andere kant manifesteren bepaalde dromen zich ook. Er is van alles gaande en ik kijk met veel plezier en liefde uit naar het volgende hoofdstuk in mijn persoonlijke en ondernemersleven in Ferragudo.

Heb je tips voor het vinden van een nieuwe woning in Ferragudo? Laat het me weten! Het avontuur gaat verder!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar Ferragudo Dreams vanuit deze prachtige plek in de Algarve.