Ondernemen in Portugal

De wens om in Portugal te wonen en te werken is al een aantal jaar behoorlijk sterk aanwezig. Waarom juist hier? In Ferragudo. In 2014, na een heftige burn-out, besloot ik een maand “even” voor mezelf te kiezen en weg te gaan uit de sleur, de haast en het moeten in Nederland. Mijn partner en ik kwamen al een paar jaar in dit plaatsje en ik voelde dat ik daar naar toe moest om mezelf weer te vinden.

Daar ging ik dus, met nog een restje burn-out in mijn lijf, een achillespees operatie net achter de rug en een volle koffer, in mijn eentje richting Portugal. Ik had een studio geboekt, die bleek behoorlijk hoog te liggen trouwens. Ik kwam na middernacht pas aan in Ferragudo, ik moest ik weet niet hoeveel trappen op om bij mijn studio te komen maar toen ik er eindelijk was, viel er een enorme last van mijn schouder. Mijn voet ging wel wat tegenstribbelen natuurlijk.

Om een lang verhaal kort te maken; kwam ik mezelf tegen? Meerdere malen en soms echt niet leuk. Ontstond daar mijn ondernemerswens? Jazeker, ik fungeerde in die maand als een soort van “tourguide”, overal werd ik aangesproken; op het plein, op het strand, in een restaurant. En dat vond ik toch leuk! Heb ik het zwaar onderschat? Enorm.

Zeven jaar later

Ik zit op een gegeven moment met mijn vriendin en business partner te lunchen en we hebben het over Portugal en zij zegt tegen mij: “je weet toch wel wat je te doen staat”. Zij hoort me natuurlijk al de tijd dat wij elkaar kennen, over Ferragudo praten en ziet de liefde die ik voor deze plek heb. Haar woorden kwamen wel aan. En zoals je dan vaak doet, je gaat excuses zoeken waarom je iets niet doet wat overduidelijk is wat je wel moet doen.

“En mijn man dan, kan ik hem zolang achterlaten. Hij kan niet koken en dan eet ‘ie alleen maar junkfood en shoarma.” en “Zullen mijn klanten dit accepteren”.

Ik was er al snel uit dat mijn klanten dit natuurlijk accepteren, ik heb een online business en mijn klanten zitten – oneerbiedig gezegd – in mijn laptop. De zorg die ik had met betrekking tot mijn echtgenoot was ook ongegrond, want hij zei meteen: “moet je echt doen, je doet het voor onze toekomst”. Toen ik in dat weekend ook nog eens van mijn klant in Ferragudo de opmerking kreeg: “als je echt iets wilt, gebeurt het ook”, was ik er klaar voor. Ik ga drie maanden naar Portugal om te proef wonen en te werken. De maandag na het weekend ben ik praktische zaken gaan regelen; auto huren, huis regelen, overleg met mijn Nederlandse klanten en Portugese klant en na twee dagen was alles in kannen en kruiken…. voor zover dan.

Ondernemen in Portugal

De voorbereidingen

Het besluit om drie maanden te gaan, is gemaakt aan het begin van de zomer. Door Covid-19 waren het rare tijden, zijn het nog steeds rare tijden, maar wat werk betreft niets te klagen. Maar wat moet er eigenlijk best veel worden voorbereid voor zo’n drie maanden trip naar een ander land, zakelijk gezien dan. In mijn hoofd zit ik er al. Want, echt alles moet mee (vond ik). Het doel is om te kijken of ik mijn online business net zo efficiënt vanuit Portugal kan runnen als ik in Nederland doe, dus ik wil dan ook alles tot mijn beschikking hebben wat ik in Nederland heb. Daar ben ik inmiddels van terug gekomen, bepaalde zaken hoeven echt niet mee en als ik efficiënt wil werken dan zal ik ook efficiënt moeten plannen (voor een business organiser als ik… makkie 😊).

Dat het niet allemaal van een leien dakje ging in deze voorbereidingsfase kun je je wel voorstellen, ik had een beetje het “Ik Vertrek” gevoel. Vol enthousiasme starten en er dan achter komen dat er wat dingen zijn die niet zo meewerken. In mijn geval was dit onder andere mijn partner die niet lang voor mijn vertrek een achillespees operatie moest ondergaan, dus niets kon en dus echt alles op mijn bord lag (werk voor mijn eigen bedrijf, huishouden, zorg voor hem etc.). Ik ben niet zo snel gestrest maar ik had nu het idee dat ik gek werd, hoe ging ik al die ballen in de lucht houden de komende weken. Voorbereiden voor vertrek? Hoe dan?

Het Universum luisterde naar me geloof ik want de chirurg besloot mijn man maar twee weken in het gips te zetten i.p.v. vier zodat hij mobieler is als ik wegga. Want mijn Portugese klant had inmiddels gevraagd of ik eerder kon komen dan de geplande datum van 19 december. Natuuuuuurlijk, kom ik eerder zei ik enthousiast! Vliegticket omgeboekt, autohuur verlengd enzovoort enzovoort.

Mijn Things To Do boek is inmiddels wel volgekrabbeld met wat ik moet doen en/of meenemen en/of op moet letten en het komt wel goed hoor (ik vind dit de meest vreselijke uitspraak ever, maar in dit geval gebruik ik ‘m toch maar even want het komt goed).

Het is bijna zover

Op zeven december vlieg ik naar Faro met mijn mobiele office en 30 kilo ruimbagage (zou het genoeg zijn?). En nu krijg ik weer andere keuzes te maken; welke kleding moet mee, welke schoenen. Ik ben er tot half maart dus winter en voorjaar en dat kan nog wel in temperatuur schelen. En vind ik het niet eng om ’s avonds in mijn eentje vanaf Faro naar Ferragudo te rijden, dat heb ik nog niet gedaan namelijk en is de wifi goed genoeg. En, wat mij best bezighoudt, gaat corona geen roet in het eten gooien.

Het komt allemaal goed! Het ondernemen in Portugal kan wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen. Ik denk zelfs dat ik niet meer terug wil naar Nederland na deze 3 maanden.

Oh, en voor de bezorgde lezers; mijn man komt regelmatig naar Portugal om met mij te genieten van deze mooie kans.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.