Recept: Ovos Mexidos com Bacalhau

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Dit keer maken we een simpel gerecht, namelijk Ovos Mexidos com Bacalhau. Oftewel roerei met klipvis.

Ovos Mexidos com Bacalhau

Ovos Mexidos com Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 1 Stem

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 gram bacalhau (schoongemaakt)

  • 1 medium ui

  • 3 grote eieren

  • 75 ml gesteriliseerde room (two cows Kaymak)

  • 1 klein teentje knoflook

  • olijfolie

  • versgemalen zwarte peper

  • zout

Bereiding

  • Pel en snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten, af en toe roerend. Zodra de ui bijna klaar is gaat het geperste teentje knoflook erdoor. Roer alles even goed door elkaar.
  • Haal de bacalhau uit het water en dep droog met wat keukenpapier. Voeg het vervolgens toe aan de ui in de pan en bak een minuut of vijf mee tot al het vocht verdampt is. Roer tussentijds regelmatig door. Schep het mengsel dan uit de pan en laat indien nodig uitlekken op wat keukenpapier.
  • Voeg in dezelfde koekenpan een scheut olijfolie toe en laat heet worden. Voeg dan het bacalhaumengsel opnieuw toe. Bak nu zo’n 2 minuten op hoog vuur. Breek intussen de eitjes in een kom en voeg hier de gesteriliseerde room aan toe. Kluts even door elkaar met een vork en voeg toe aan de pan.
  • Gaar het mengsel kort op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
  • Lekker met geroosterd Portugees brood. Bestrooi voor het serveren eventueel met wat fijngesneden peterselie of bieslook.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!