Passeite: Working 9-5?

Terwijl in Nederland de mussen van het dak waren gevallen trokken wij in Juli maar weer de trui aan in de ochtend. Redelijk moe en een hoogseizoen wat is begonnen. Dit is waar onze beide bedrijven botsen. Onze Taberna in Coimbra iedere avond vol en is er eindeloos werk op de gaard omdat al dat onkruid maar blijft groeien door aanblijvende koelte en regen… de werkdag begint om 07.00 met het wakker worden van de kids en eindigd rond de klok van middernacht wanneer de laatste Spanjaard, Fransman of Portugees de rekening betaald en we de schoonmaak ingaan om vervolgens naar onze quinta te rijden. Nu wisselen we de avonddiensten af zodat we allebei wat rust kunnen pakken maar het is wel pittig twee bedrijven runnen met zijn tweeën.

Druk

Hoe ziet zo’n dag Passeite er dan uit vragen jullie wellicht af, maar dat hangt samen met seizoen en alles wat op ons pad komt. Een paar zaken staan wel vast: de kids uiteraard, en de dagelijkse boodschap voor ons restaurant. Wij werken niet met diepvries dus alles is vers. Dus vismarkt, slager, shiitaki’s van boer verderop en salades en kruiden weer iets verder tot uiteindelijk ook de Macro voor de frisdranken en basisingrediënten. Het brood halen we met de “benenwagen” aan de andere kant van het centrum van Coimbra. Het heeft een lange tijd geduurd tot we een vast aantal goede leveranciers hadden gevonden maar nu hebben we binnen 2 uur alles binnen. Het personeel zorgt dan voor de mise en place, terwijl wij op onze dienst zorgen voor de administratie, marketing, papierwerk maar ook behoud van het sociale netwerk in de stad. Praatjes met de buren hier zijn ook erg belangrijk.

Gezien we ‘s avonds draaien betekent het dat we dit rondje zo rond de klok van 14.00 ingaan en hebben we de ochtend dus voor onze quinta. Van tractoren repareren tot onderhoud aan de bomen, bewateren bij droogte, vliegenvangers ophangen, snoeien, planten, onkruid wieden en nog meer onkruid wieden…. Een andere activiteit is uiteraard orders verwerken, olijfolie moet gebotteld worden en voorzien van etiket, facturen maken, communicatie met klanten, verzendingen en ga zo maar door.

Zodra de ene weggaat voor restaurant-dienst gaat de ander over op de thuiskomst van de kids. Uit school wordt er altijd even wat gegeten, gepraat en vooral buiten gespeeld. In onze vijver plonsen of op de trampoline, rondje gaard met de bolderwagen, ganzen eten geven in naaste dorp, er is altijd wel wat buiten te doen. Dan wordt er gekookt, gegeten en gebadderd en oefen ik mijn Portugees met voorleesboekjes. Opruimen, beetje huishouden (was,strijk, je kent het wel) en dan klapt de laptop dikwijls nog open voor wat “olijfsommelier” werk. Ik adviseer een aantal andere boeren, werk aan opleidingsprogramma’s en workshop materialen. Van bedrijfsfeesten tot trainen van groothandels. Dit laatste werk is afgelopen jaar enorm toegenomen en ik vind het heel gaaf om te doen maar ik kom eigenlijk tijd te kort om het te doen op de manier waarop ik het zou willen. Zo laat ik dan ook wel eens een mailtje langer liggen dan gewenst, maar goed, dat hoort er op zijn Portugees maar een beetje bij 😉 Meestal ben ik nog wel op om mijn man te begroeten en aan te horen of alles goed was gegaan. We hechten veel waarde aan de beleving en verhalen van onze gasten.

De weekenden draaien we volle dagen dus doen zowel mijn man als ik een volle dag in de Taberna. De dag dat ik niet werk ga ik meestal met vriendinnen en de kinderen erop uit, naar een “praia fluvial” of strand of een stukje offroad in de omgeving. De kids vinden dat geweldig en ik ontdek zo weer mooie plekjes of soms zelfs nieuwe leveranciers.

Het tempo zo lekker rustig is in Portugal? Hier in huize Passos dus niet. Maar wij gingen dan ook niet naar Portugal om deze reden. Een onderneming hebben is keihard werken, waar ook ter wereld en dus niet voor ieder persoon geschikt. Wij zijn trots wat we in korte tijd hebben neergezet en dat genieten en even stilstaan komt in het najaar wanneer we de Taberna altijd even sluiten.

Volgende week gaan we ons klaarmaken voor de oogst. Spannende tijden door het wisselvallige weer van dit jaar!