Bacalhau com Natas, een favoriet bij veel Portugezen en vaak terug te vinden op de menukaart. Ook de Pastéis de Nata zijn niet weg te denken in de Portugese keuken. Maar wist je dat er ook een soort samensmelting van deze twee gerechten bestaat? Maak kennis met de Pastéis de Bacalhau com Natas! Uiteraard komt hier geen custard aan te pas! Het zijn smakelijk hartige pasteitjes (salgados).
Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.
Zorg dat je de juiste bakjes hebt om de Pastéis in te bakken! Een muffinvorm geeft niet hetzelfde resultaat. Dit heeft te maken met het materiaal/de warmtegeleiding. In Nederland is het natuurlijk een stuk moeilijker om aan deze aluminium bakjes te komen dan in Portugal… Maar eBay of Aliexpress bieden uitkomst voor diegene die ze nog niet in huis heeft! Ben je toevallig in Lissabon? Haal dan de echte bij Pollux (Rua dos Fanqueiros 276).
Als ik Pastéis de Bacalhau (of aanverwante zaken) maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet een nachtje in water van te voren. Als ik begin met het deeg zet ik de bacalhau in water.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Pastéis de bacalhau com natas
Ze waren lekker, alleen nog wat oefenen op de bladerdeeg in het vormpje.
Lekker recept! Eens piepen wat ik nu wil proberen 🙂
(Oeps kan in dit kadertje geen foto toevoegen.)
ik zie geen enkele reden waarom je geen boter mag gebruiken om bladerdeeg te maken
Alles mag, alleen werkt dit deeg beter met margarine.