Pompoenen zijn de laatste jaren in opkomst. Van die grote oranje of een wat blekere flespompoen, je ziet ze steeds vaker in de supermarkten verschijnen. Je kan er taarten, soepen en allerlei andere dingen mee maken. Leuk dus als je eens wat nieuws wilt proberen. Zo bont als in Amerika maken we het hier nog niet (daar heeft alles pumpkin flavour), maar dat de pompoen “here to stay” is moge duidelijk zijn. In Portugal kom je de pompoen ook tegen en daar ga ik je vandaag iets over vertellen. Maak kennis met de vijgenbladpompoen!
De vijgenbladpompoen (Cucurbita ficifolia) is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De pompoen weegt normaal gesproken ergens tussen de 1 en 4 kilo en heeft in het Portugees de naam gila. De pompoen lijkt meer op een watermeloen dan een pompoen en wordt in sommige delen van Brazilië dan ook melancia de porco (varkenswatermeloen) genoemd. De wetenschappelijke naam is echter gebaseerd op de bladeren die aan rechtop staande vijgenbladen doen denken.
Niks geen oranje herfsttinten voor deze pompoen, hij is groen/wit gespikkeld van buiten en wit van binnen. Een stuk minder aantrekkelijk en herkenbaar misschien, maar hij smaakt er niet minder om. En deze pompoen wordt het hele jaar door gegeten, dus niet alleen in de herfstmaanden.
De gehele pompoen zie je wel eens op de plaatselijke boeren marktjes (voornamelijk in de Algarve), maar niet zo vaak. Veel normaler is het dat de pompoen verwerkt wordt in verschillende zoetigheden. Loop je een pastelaria binnen dan zul je veel traditionele taartjes zien met gila. Ook maken ze er een jam van. Je kunt het herkennen aan een soort doorzichtige sliertjes in je gebakje/taartje/cakeje. Misschien heb je je altijd al afgevraagd wat dat nou was? Nou, pompoen dus!
Benieuwd hoe je zelf doce de gila maakt? Hier vind je het recept! Anders kun je natuurlijk ook gewoon online een potje aanschaffen.
Wist je dat…?
Een vijgenbladpompoen niet op dezelfde manier wordt geopend als andere pompoenen? Deze pompoen opent men door hem op de grond te gooien, waardoor hij breekt. Je snijdt hem nooit open met messen of andere metalen voorwerpen, deze verpesten namelijk de smaak, waardoor die erg onaangenaam wordt.