Ontdek Odeceixe

Aan de randen van de Algarve kom je dorpen tegen die de meeste toeristen links laten liggen. Omdat ze te ver weg zijn van luchthaven Faro of omdat ze niet voorkomen in de pakketten van reisorganisaties. Dit zijn vaak de leukste plekken om je vakantie door te brengen. Gelukkig ben ik er om je dat te laten zien! Daarom neem ik je vandaag mee naar Odeceixe, een paradijs voor liefhebbers van strand, natuur, wandelen en lekker eten!

Ligging

Odeceixe ligt aan de westkust van de Algarve, vlak voor de grens met de Alentejo. Het ligt in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een beschermd natuurgebied. Deze bescherming zorgt ervoor dat de prachtige kliffen langs de oceaan niet bebouwd worden en dat je bijvoorbeeld ook nergens hoogbouw ziet.

Het dorp bestaat uit twee delen. Het hoger gelegen centrum en op ongeveer vier kilometer wandelen het strand. Afhankelijk van wat je voorkeur heeft kan je op beide plekken overnachten. Het leven overdag speelt zich vooral rond het strand af. Dan zie je in het dorp weinig actie. ’s Avonds verplaatst men zich naar het centrum om lekker uit eten te gaan of een drankje te drinken.

Langs het dorp stroomt de rivier Seixe, die het dorp de naam Odeceixe gaf. Dit spreek je overigens uit als “odeseisj“, dus veel simpeler dan het eigenlijk lijkt. De rivier stroomt van de noordkant van het centrum naar het Praia de Odeceixe, waar hij in de oceaan uitmondt. Langs de Seixe staan vaak verschillende campers, die de weg naar deze hoek van de Algarve wel weten te vinden.

Odeceixe

Levendig

Het gebied rond Odeceixe neemt de laatste jaren steeds meer toe in populariteit door de Rota Vicentina, een netwerk van wandelroutes. Odeceixe zelf is het begin- of eindpunt van één van de routes over de vroegere visserspaden. De wandelaars tref je vooral in de koelere lente of herfst. In de zomer is het veel te warm om hier te lopen.

Andere dorpen langs de route zijn soms een beetje te stil naar mijn smaak. Maar Odeceixe is levendig genoeg om een gezellige vakantie te hebben en rustig genoeg om je niet te irriteren aan hordes toeristen. Dat geldt overigens niet helemaal voor augustus. Dan hebben ook de Portugezen vakantie en kan het hier in Odeceixe toch behoorlijk druk worden.

Naast de wandelaars komen hier veel mensen om te surfen. Dit zijn vaak dezelfde mensen als van de campers. Ook voor andere watersport is Odeceixe geschikt, vooral omdat er ook de rivier is. Zo kan je bijvoorbeeld Stand Up Paddle doen op de Seixe. Een ander voordeel van de rivier is dat je ook als het hard waait lekker naar het strand kan. Je loopt simpelweg van het strand bij de oceaan naar het strand aan de rivierkant en grote kans dat je uit de wind ligt!

Odeceixe

Straatjes

De straatjes van het oude centrum zijn een genot om doorheen te dwalen. Je kan helemaal naar boven tot aan de molen op de top. Onderweg kom je de witte huizen tegen met de traditionele blauwe of gele randen. De kerk in Odeceixe is opvallend, omdat hier de randen grijs zijn geschilderd, een kleur die je zelden tegenkomt. Loop een rondje rond de kerk, want de bloemen in de tuin zijn prachtig.

Iedere zondagochtend wordt in Odeceixe een lokale markt gehouden met streekproducten. In juni worden de straten van Odeceixe versierd met vrolijke plastic bloemen ter ere van São João, een feestdag op 24 juni. Er is een levensmiddelenmarkt, een postkantoor, politiebureau, banken en wat kleine supermarkten.

Odeceixe

De klif

Wat je eigenlijk niet mag overslaan is de wandeling naar de klif aan de andere kant van de rivier Seixe. Ik had zelf eerst helemaal geen zin om aan de klim te beginnen, maar was ontzettend dankbaar toen ik het toch had gedaan. Het is trouwens niet zo intensief als het klinkt, maar het was gewoon bloedheet.

Ga met de auto, of eventueel te voet, vanuit het centrum de brug over. Sla direct na de brug linksaf en volg de weg totdat je bij het einde van de rivier komt. Daar zie je een pad de heuvel oplopen, aangegeven met een paaltje van de Rota Vicentina met blauw en groen. Klim hier omhoog en volg het pad tot je bij de punt van de klif komt.

Hier is je uitzicht op Odeceixe spectaculair. Je ziet de Seixe, de huizen van Praia de Odeceixe, de oceaan en de kliffen om je heen. Op deze plek begrijp je waarom het strand van Odeceixe enkele jaren geleden werd verkozen tot één van de zeven “strandwonderen” van Portugal.

Ontdek Odeceixe

Chaparro

Er is veel keus in restaurants in Odeceixe. Ik raadde al eens het restaurant Retiro do Adelino aan. Ook zijn we fan van het naastgelegen restaurant Chaparro. Het is een restaurant met een groot terras, waar je ziet hoe de vissen de barbecue opgaan. Het is typisch regionaal eten met veel verse vis en zeevruchten. De Portugezen schuiven hier zelf ook massaal aan, dus dan weet je dat je goed zit!

Horta do Vale

Slapen heb in Odeceixe gedaan bij hostel Horta do Vale. Het ligt aan de rand van het oude centrum, op een minuutje wandelen van de restaurants. Het is een hostel, dus als je de garantie van een kamer voor jezelf wil hebben zit je hier niet goed. Ik had toevallig het geluk wel de kamer met vier bedden voor mezelf te hebben, dus ik had een hele goedkope privékamer ;-).

De faciliteiten hier zijn bijzonder goed. Wachten op douche of toilet zal je hier niet gebeuren en een Wi-Fi die het goed deed was ook wel eens verfrissend (blijft altijd lastig in Portugal). Toen de eigenaresse ’s ochtends vers en warm brood van de lokale bakker serveerde kon ze helemaal niet meer stuk.

Op stap in de regio van Odeceixe? Lees dan ook dee autoroute langs de Costa Vicentina!