Recept: Champarrião

Volgens verhalen verscheen Champarrião rond de jaren ’20 van de vorige eeuw in Portugal. Het werd meegebracht door de Portugese troepen die terugkeerden uit de Eerste Wereldoorlog. En was geïnspireerd op een Franse drankje dat samengesteld werd uit cognac, bruine suiker, kaneel en koffie. Champarrião is een zoete, feestelijke alcoholische drank. Traditioneel afkomstig uit het noorden (norte litoral) van Portugal. Het is een drankje bereid met groene wijn, rood of wit, gemengd met bier en suiker.

Wij maakten er dan ook kennis mee in Viana do Castelo afgelopen oktober. Bijna iedereen in het restaurant had een kan op tafel staan. Na te hebben geïnformeerd wat het was (klonk niet heel aantrekkelijk) uiteraard een kannetje besteld om te proberen. Het smaakte stukken beter dan het in eerste instantie klonk! Champarrião wordt geserveerd in aardenwerken kannen met een aardenwerken mokje/kommetje om het uit te drinken.

Gebruik wijn en bier van goede kwaliteit voor het lekkerste resultaat.

Ingrediënten

1 liter vinho verde
500 ml witbier
+/- 8 eetlepels açúcar amarelo (rietsuiker)
flinke scheut Sprite of 7-up
kaneelstokje

Bereiding

Zorg dat alles goed koud staat voor je gaat beginnen!

Giet je vinho verde voorzichtig in een grote aardenwerken kan. Voeg de eetlepels suiker toe en roer met een lange ijslepel goed door tot alle suiker is opgelost. Nu gaat het kaneelstokje erbij. Voeg dan, met de kan gekanteld, het bier toe en roer lichtjes met bijvoorbeeld een soeplepel (gebruik geen houten lepel, anders gaat het teveel schuimen).

Zet ​​je kan eventueel in de koelkast om wat verder te koelen. Maar het lekkerst is natuurlijk om het met ijskoude ingrediënten te maken en direct te serveren!

Serveer de Champarrião in de aardenwerken kan. Je hoeft geen lepel meer te gebruiken om het te roeren, klaar is klaar. Schenk in aardenwerken mokken of kommetjes.

Saúde, op het nieuwe jaar!

Champarrião

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.