Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel brood doorgaat anders deed het zijn naam geen eer aan.

Pudim de Pão

Portugezen zijn dol op hun pudim en er bestaan dan ook vele variaties op de standaard flan. Deze variant is ideaal om oud brood op te maken.

Ingrediënten

2 broodjes (papo secos)
500 ml melk
125 gram suiker
8 eidooiers
4 eiwitten
een sinaasappel of citroen
extra suiker voor de karamel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de melk samen met drie citroen- of sinaasappelschillen in een pannetje en verwarm rustig op laag vuur. Zodra de melk het kookpunt bereikt draai je het vuur uit. Leg de twee broodjes in een beslagkom of andere diepe schaal en giet de warme melk er overheen. Laat dit nu rustig afkoelen tot kamertemperatuur. De broodjes zullen het grootste deel van de melk absorberen.

Giet het brood/melk mengsel vervolgens in een blender of keukenmachine en mix tot een fijne  samenhangende substantie. Splits je eieren en houd vier eiwitten apart en doe in een schone beslagkom. De acht eidooiers gaan samen met de suiker bij in de keukenmachine. Meng de dooiers en de suiker door het beslag in de keukenmachine. Klop intussen de eiwitten stijf.

Pudim de Pão

Pak een puddingvorm (ik heb een tulband gebruikt) en zet deze op het vuur. Schep hier een laagje suiker in en verwarm rustig tot je een karamel krijgt. Giet er een scheutje water bij en laat samensmelten.

Zet vast een bakblik met een laag water er in in de oven. Hier gaat de puddingvorm straks in om hem au bainmarie te garen.

Spatel je eiwitten door het broodmengsel. Probeer niet te kloppen, dan sla je alle lucht eruit. Pak met een ovenhandschoen of dubbelgevouwen theedoek voorzichtig je (warme) puddingvorm vast en draai deze rond om de karamel over de zijkanten te verspreiden. Giet vervolgens je puddingmengsel erin en zet in het bakblik met water.

Bak je pudding op 180 graden in ongeveer 50 minuten gaar. Je kunt checken of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit? Dan is je pudding klaar. Zo niet, kook hem dan nog wat langer. Haal hem zodra hij gaar is uit de oven en laat rustig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.