Beloofd is beloofd… Toen ik het recept voor Toucinho do Céu gaf deed ik al melding van deze variant, de pudding versie. Vandaag is het dan eindelijk zover en deel ik het recept voor dit andere “spek uit de hemel” toetje: Pudim Toucinho do Céu. Ben je gek op Portugese zoetigheden en dan vooral die met die kenmerkende eiersmaak, dan is vandaag jouw dag! Lees dus snel verder!
Een kleine noot vooraf: je moet wel van die typische Portugese eiersmaak houden, anders is dit niks voor jou. Mij doe je er totaal geen plezier mee, maar ik ben dan ook niet echt een eierliefhebber. Ik maak het voor de Portugese zoetekauw bij mij in huis ;-). Dit toetje kun je in Portugal ook kant en klaar kopen, je vindt het bij de yoghurt en andere nagerechten in het koelschap.
Ingrediënten
3 eieren
3 eidooiers
300 ml water
350 gram suiker
karamelsiroop/-stroop
Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Pak om te beginnen een pudding vorm of gebruik kleine bakjes. Vul deze met een klein laagje karamel stroop en zet apart. Uiteraard kun je er ook voor kiezen de karamel zelf te maken. Pak hiervoor de puddingvorm (ik heb een tulband gebruikt) en zet deze op het vuur. Schep er een laagje suiker in en verwarm rustig tot je een karamel krijgt. Giet er een scheutje water bij en laat samensmelten.
Zet een steelpannetje op en doe hier het water en de suiker in. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 15 minuten doorkoken. Draai dan het gas uit en laat rustig wat afkoelen. Breek de eieren in een kom en voeg hier drie dooiers aan toe. Klop dit even goed los. Voeg het daarna langzaam toe aan het (wat afgekoelde) suikermengsel en blijf steeds goed roeren zodat je eieren niet gaan koken. Giet het mengsel vervolgens voorzichtig in de klaargezette puddingvorm (bovenop de karamel).
De vorm gaat au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvorm in een grote braadslede (of andere schaal/bak) te zetten. Die gaat vervolgens in de oven. Vul daarna de bak (niet de puddingvorm!!) met warm water. Door dit pas in de oven te doen scheelt het een hoop gesleep en gespetter met warm water. Vul de braadslede tot een centimeter of twee onder de rand en bak je pudding in ongeveer 30 minuten op 180 graden gaar. Je kunt een half uur checken of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is hij klaar. Is de prikker niet droog, laat hem dan nog wat langer in de oven staan.
Haal de Pudim Toucinho do Céu uit de oven en laat hem rustig afkoelen op het aanrecht voor je hem in de koelkast zet. Dek eventueel af met huishoudfolie om een vel te voorkomen. Draai hem voor het serveren om op een ruim bord/schaal.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe (en of) hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Misschien een hele late reactie,maar toch:
Lekker toetje! Ik kreeg onverwachts bezoek en ging naarstig op zoek naar een snel te bereiden nagerecht. Mijn variant heeft beduidend minder suiker en op de karamellaag heb ik walnoten gedaan. Opgediend met een snufje versgemalen kaneel tegen de eiersmaak. Hartelijk dank voor het recept ❤❤ en lieve groetjes, Chana!
Haha, ik gebruik ook altijd wat extra kaneel tegen de eiersmaak! En eigenlijk kunnen alle Portugese toetjes wel wat minder suiker gebruiken!
Hmmm lekker!!!!