Recept: Pudim Toucinho do Céu

Beloofd is beloofd… Toen ik het recept voor Toucinho do Céu gaf deed ik al melding van deze variant, de pudding versie. Vandaag is het dan eindelijk zover en deel ik het recept voor dit andere “spek uit de hemel” toetje. Ben je gek op Portugese zoetigheden en dan vooral die met die kenmerkende eiersmaak, dan is vandaag jouw dag! Lees dus snel verder!

Een kleine noot vooraf: je moet wel van die typische Portugese eiersmaak houden, anders is dit niks voor jou. Mij doe je er totaal geen plezier mee, maar ik ben dan ook niet echt een eierliefhebber. Ik maak het voor de Portugese zoetekauw bij mij in huis ;-). Dit toetje kun je in Portugal ook kant en klaar kopen, je vindt het bij de yoghurt en andere nagerechten in het koelschap.

Ingrediënten

3 eieren
3 eidooiers
300 ml water
350 gram suiker
karamelsiroop/-stroop

Bereiding

Verwarm eventueel je oven voor op 180 graden.

Pak om te beginnen een pudding vorm of gebruik kleine bakjes. Vul deze met een klein laagje karamel stroop en zet apart. Zet een steelpannetje op en doe hier het water en de suiker in. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 15 minuten doorkoken. Draai dan het gas uit en laat rustig wat afkoelen. Breek de eieren in een kom en voeg hier drie dooiers aan toe. Klop dit even goed los. Voeg het daarna langzaam toe aan het (wat afgekoelde) suikermengsel en blijf steeds goed roeren zodat je eieren niet gaan koken. Giet het mengsel voorzichtig in de klaargezette vorm (bovenop de karamel).

Nu gaan we de pudding au bainmarie koken. Dit kan op het fornuis of in de oven, wat je zelf het handigst vindt. Het hangt mede af van de soort vorm die je hebt gebruikt. Zet je puddingvorm(pjes) in een met heet water gevulde grotere schaal en kook ongeveer 30 minuten. Laat de pudding rustig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Dek eventueel af met huishoudfolie om een vel te voorkomen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe (en of) hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.