Raften in Portugal

Adrenalinejunkies opgelet! Als jij zin hebt in een nieuw extreme sport avontuur dan moet je dit even lezen. Vergeet verre bestemmingen als Nieuw-Zeeland, Costa Rica of de Dominicaanse Republiek, want Portugal heeft rivieren waar je spectaculair op kunt raften. Lekker dichtbij!

De beste plek in Portugal om te raften is het hoge noorden. Het spectaculaire berglandschap en prachtige, snelstromende rivieren maken dit een paradijs voor wie niet bang is om nat te worden. Er zijn twee rivieren die geschikt zijn, de Rio Minho en de Rio Paiva. Is het je eerste keer of wil je raften met de hele familie? Dan is rafting op de Rio Minho aan te raden. Ben je een wat meer ervaren rafter of op zoek naar meer adrenaline? Dan is de Rio Paiva een goede suggestie.

De Minho rivier is een uitstekende rivier voor beginnende rafters. Hier vind je een combinatie van (een aantal) stroomversnellingen met rustiger gedeeltes. Hier kun je raften en ondertussen genieten van de schoonheid van de vallei en duiken/zwemmen in het water. De route begint in Spanje, een paar kilometer over de grens, en leidt dan zo’n 18 km over de rivier naar beneden, terug over de Spaans/Portugese grens. Deze rivier leent zich het beste voor het raften in de zomermaanden.

Raften in Portugal | Saudades de Portugal

De Paiva rivier staat bekend als de beste rafting rivier in Portugal. Hier kun je een parcours van zo’n tien kilometer afleggen van Arouca naar Castelo de Paiva e Cinfaes. Deze route bevat een echt spannend stuk, waar veiligheid en toegankelijkheid niet vanzelfsprekend zijn. De Paiva rivier wordt gekenmerkt door steile granieten rotsen, dichte groene vegetatie en ongerept natuurschoon. Het is een van de helderste rivieren in Europa en je vind er een overvloed aan vis, vogels en met een beetje geluk vang je zelfs een glimp op van een otter of ander ‘wild’ dier. Onderweg kom je verder veel natuurlijke obstakels tegen, zoals watervallen, golven, gaten, bochten, bomen en afdalingen. Deze rivier leent zich, in tegenstelling tot de Rio Minho, het beste voor raften in de wintermaanden. Het meeting point kan variëren, maar is doorgaans zo’n 45 minuten van Porto.

Prijzen voor raften op één van deze rivieren liggen rond de 80 à 90 euro per persoon. Er is vaak een mogelijkheid om ook andere activiteiten bij te boeken naast het raften. Dit is misschien handig als niet iedereen in je groep/familie het water op wil. Je kunt bijvoorbeeld hier een kijkje nemen: Oporto AdventurePortugal Rafting, Rafting Atlantico, maar er zitten verschillende aanbieders in de regio.

PS: Ik zit links voorin op de foto’s. 😉