De smaken van de Algarve

Wie de wekelijkse recepten leest weet dat er veel regionale verschillen zijn in de Portugese keuken. De gerechten lijken vaak op elkaar, maar de ingrediënten wijken vaak per gebied net iets af. Zo heeft iedere regio van Portugal eigen typische smaken, of het nou gaat om bijvoorbeeld wijn, kruiden of vruchten. Vandaag laat ik zien welke smaken typerend zijn voor de door Nederlanders meest geliefde regio van Portugal, de Algarve.

Verse vis en zeevruchten

De Algarve grenst in het westen en zuiden aan de kust en heeft daarom een belangrijke visserij cultuur. Dat betekent dat verse vis en zeevruchten een essentieel onderdeel zijn van de lokale keuken. Sardientjes, dorades, garnalen, schelpdieren, krab, kreeft en nog veel meer vind je in overvloed op de menukaarten. De belangrijkste visserijstad is Olhão, waar je een fantastische vismarkt vindt. In de regio Tavira vind je veel uitstekende inktvis.

Festival do Marisco

Cataplana

Een speciaal lokaal gerecht is de cataplana. Dit is een gerecht waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale pan, die dus ook cataplana heet. Het is een grote, bolle, koperen pan, waarin vis en zeevruchten, maar ook kip en vlees op lage temperaturen heel langzaam gegaard worden, vaak met groenten en/of aardappels. Om een cataplana te eten zal je iets beter moeten zoeken, want niet ieder restaurant zal het op de menukaart hebben staan. Meer lezen over de cataplana kan hier.

Cataplana de marisco

Sinaasappels

De Algarve staat in heel Portugal bekend om de heerlijke sinaasappels. Ze zijn heerlijk zoet en sappig en worden het hele jaar door geoogst. Dat betekent dat je overal kleurrijke sinaasappelbomen tegenkomt in de binnenlanden, maar ook dat je voor weinig geld heel lekker vers geperst sinaasappelsap kan kopen op terrasjes. Meer weten over de sinaasappels? Kijk hier.

De smaken van de Algarve

Vijgen

De Algarve heeft veel vijgenbomen, in het Portugees figueiras. In de zomer worden de vijgen vers gegeten als onderdeel van een voorgerecht of dessert. De gedroogde vijg wordt het hele jaar door gebruikt in regionale zoete gebakjes, zoals de queijo de figo of de morgado de figo. Vraag bij de pastelaria om een lekker cakeje met vijg. Ook kan je op sommige plekken jam van vijgen kopen.

Figos

Amandelen

Een ander typisch ingrediënt uit de Algarve dat veel voorkomt in zoete gebakjes en cake is de amandel, of in het Portugees amêndoa. De amandel groeit aan de amandelboom en die boom is misschien wel de bekendste van de Algarve. Dat komt door de prachtige witte bloemen in het voorjaar, die verbonden zijn aan de legende die je hier kan lezen. Proef van de kleurrijke doce fino of de carriços als je van amandelen houdt. Je vindt ook deze bij de pastelaria.

doce de amendoa

Johannesbrood

Een belangrijke boom in de Algarve heet de alfarroba, oftewel de johannesbroodboom. Hieraan groeien vruchten die veel gebruikt worden om veevoer van te maken, maar ook onderdelen hebben die lekker zijn voor de mens. Het zogenaamde carobpoeder wordt volop gebruikt voor de lokale zoete lekkernijen, zoals de bolo algarvio of het toetje mousse de alfarroba. Meer over deze vreemde vruchten lees je hier.

Johannesbroodboompitten

Medronho

Een lokaal drankje ontbreekt natuurlijk niet. Naast de vele fruitlikeuren staat de Algarve ook bekend om de aguardente de medronho. Dit is een erg sterke drank, die wordt gemaakt van de vruchten van de medronheiro, de aardbeiboom. Vergis je niet, daar groeien geen aardbeien aan, maar harde, stekelige vruchten. Je drinkt het uit een shotglaasje, want van dit vuurwater heb je al snel teveel. Weten hoe het gemaakt wordt? Kijk hier.

De smaken van de Algarve