Gran Rota do Vale do Côa

Afgelopen week liet ik een aantal van de mooiste Unesco Werelderfgoederen van Portugal zien. Eén van de plekken in die lijst was de Côa Vallei. Vandaag wil ik een beetje extra aandacht geven aan dit onvoorstelbaar mooie gebied. Ik was er afgelopen jaar voor het eerst en werd totaal overrompeld door de schoonheid. Hoe is het mogelijk dat het nog zo onontdekt is?

De naam Côa is vooral bekend van de prehistorische rotstekeningen die zijn gevonden bij Vila Nova de Foz Côa. Behalve de tekeningen zelf kan je daar een uitgebreid museum bezoeken wat je alles vertelt over de verre geschiedenis van dit gebied. Minstens even indrukwekkend is de natuur rond de rivier Côa. Bijvoorbeeld het Faia Brava natuurreservaat, waar ik eerder dit jaar meer over vertelde.

De video van dit weekend is een promotiefilmpje van de Gran Rota do Vale do Côa. Dit is een wandelroute door de Côa vallei, van Vila Nova de Foz Côa tot de Serra da Malcata. Fantastische dorpen als Sabugal, Vilar Formoso en Almeida liggen op de route. De route telt in totaal elf etappes van tussen de 13 en 25 kilometer. Ideaal voor een wandelvakantie!

Ik was al vast van plan op korte termijn terug te gaan naar de Côa vallei, maar het zien van deze video heeft het nog weer hoger op mijn verlanglijst geplaatst. Ben je ook enthousiast geworden? Kijk op de website http://granderotadocoa.pt/ voor meer informatie.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.