Een favoriet onder de Portugezen is deze salame de chocolate! Het doet mij telkens weer denken aan arretjescake. Geen idee wat het verschil precies is, misschien moet ik eens gedegen onderzoek doen… Wij hebben serieus wel eens achter wat Spaanse toeristen in de supermarkt gestaan (in Portugal) die twintig van deze rollen, per persoon, op de band hadden liggen. Tja, je moet toch iets als souvenir meenemen. Maar of ik dan dit zou kiezen? Hoe dan ook, het is lekker dus. En vanaf vandaag kun je het zelf maken!

Er zijn vele varianten op dit van origine Portugees/Italiaanse recept. Met of zonder noten, met alfarroba, met kokos, met gecondenseerde melk of bijvoorbeeld met aguardente, moscatel of port. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Denk qua noten aan bijvoorbeeld walnoten, amandelen of pistachenootjes. Die met port is denk ik toch wel mijn persoonlijke favoriet. 🙂 Port en chocolade gaan super goed samen! Dit recept is het meest normale, basis recept voor salame de chocolate, zonder toeters of bellen. Je kunt dan zelf kijken wat je lekker vindt om eventueel wel of niet toe te voegen. Denk aan bijvoorbeeld walnoten, amandelen of pistachenootjes.
Au bain-marie: het bereiden of verwarmen van ingrediënten boven een heet waterbad om bijvoorbeeld chocolade te smelten, zonder dat hij verbrandt. Door een hittebestendige kom op een pan boven een laagje kokend water te plaatsen, worden de ingrediënten verwarmd door de stoom in plaats van in direct contact te komen met de hittebron.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!




















Smaakt heel zoet, maar eens experimenteren met de hoeveelheid suiker. En ik voeg een snufje keltisch zeezout toe in het te smelten mengsel. Tilt de smaak oo ?
De Portugezen zijn dol op zoet! Maar het kan prima met minder suiker hoor. 😉
Snufje zout klinkt als een goed idee, ik probeer het zeker de volgende keer!
Wanneer moet je de koekjes dan toevoegen?
Als je alle andere ingrediënten gemengd hebt, als laatste stap voor het mengsel de koelkast in gaat!
Super, dank je wel
Dit is zoo lekker!