Santuário de Nossa Senhora dos Remédios

Rondreizen in Portugal is één van de leukste dingen die er zijn. Hoewel ik ruim van tevoren al bestudeer wat ik allemaal wil zien en waar ik allemaal naar toe moet, kan ik soms toch totaal verrast zijn door wat ik tegenkom. Een goed voorbeeld hiervan is het stadje Lamego. Ik wist uiteraard dat er het prachtige bedevaartsoord  Santuário de Nossa Senhora dos Remédios lag en dit ging dan ook op mijn lijstje. Wat bleek? Ook Lamego zelf was leuk!

Waarom is dit geen top bezienswaardigheid? Snap er niks van. Daar waar het Bom Jesus heiligdom van Braga (UNESCO werelderfgoed) vaak opdoemt bij de toeristische tips, zie je maar weinig over dit monument in het eveneens noordelijk gelegen Lamego. En dat terwijl het met zijn prachtige tegeltableaus misschien wel mooier is dan de trappen in Braga.

Lamego is een stad in het district Viseu, waar rond de twaalfduizend mensen wonen. Het is historisch een belangrijke stad, want het was hier dat de allereerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, gekroond werd. Tegenwoordig draait het vooral om de wijnbouw. Op de wijnboerderijen rondom Lamego wordt volop portwijn, tafelwijn en ook mousserende wijn gemaakt. We sliepen dan ook een paar nachten in de buurt!

Santuário de Nossa Senhora dos Remédios

Het centrum van Lamego heeft een brede avenue met in het midden een strook vol bomen en gezellige terrasjes. Aan het einde van deze ‘Avenida Dr. Alfredo de Sousa‘ is er een immense monumentale barokke trap die omhoog loopt naar de top van de heuvel Santo Estevão, waar het heiligdom Santuário de Nossa Senhora dos Remédios zich bevindt. Het werd gebouwd in 1750, maar werd pas voltooid in 1905 en verving de oude kapel gewijd aan Santo Estêvão. Na verloop van tijd nam de toewijding aan de heilige Stefanus (Estêvão) namelijk af en groeide de toewijding aan de Maagd, door de vele gebeden van mensen die aan verschillende kwalen leden en hulp nodig hadden, wat uiteindelijk resulteerde in de toewijding aan Nossa Senhora dos Remédios (Onze Lieve Vrouw van de Remedies). Het is een van de belangrijkste bedevaartkerken in het land.

Santuário de Nossa Senhora dos Remédios

Maar liefst 686 treden moet je trotseren om boven te komen. Gelukkig zijn er onderweg negen tableaus waar je kunt uitrusten, terwijl je in de tussentijd geniet van verschillende fonteinen, tegeltableaus en sculpturen. Ook kom je onderweg een meer dan zevenhonderd jaar oude boom tegen. Het voordeel van al dat moois is dat je regelmatig stopt voor een foto of twee (en dan dus gelijk even op adem kunt komen). Een mooie stop is de “Pátio dos Reis” (bovenste plateau) met de Fonte dos Gigantes. Mocht je slecht ter been zijn of krap in je tijd zitten dan kun je eventueel ook met de auto naar boven rijden.

We liepen op ons gemak naar boven. Het was oktober, aangenaam weer (af en toe piepte zelfs het zonnetje er even door) en heerlijk rustig. De trappen van het Santuário de Nossa Senhora dos Remédios  zijn omgeven door een dicht bos, waardoor je je in een soort groen park waant. Op de top staat de kerk in barok en rococo stijl, met twee torens. Neem zeker ook een kijkje binnen bij de azulejos, het indrukwekkende altaar en het bijzondere blauwwitte plafond. Binnen op het hoofdaltaar staat het beeld van Nossa Senhora dos Remédios, uit hout gesneden, verder zijn er ook nog drie glas-in-loodramen. En buiten geniet je natuurlijk van het geweldige uitzicht op de omgeving!

Nadat je weer op je gemak bent afgedaald naar het centrum moet je beslist een stop maken bij ‘A Presunteca de Lamego’. In deze wijnbar/gourmetwinkel kun je de heerlijkste presunto (rauwe ham) proeven en kopen. Ook hebben ze kaasjes, worst en andere lekkernijen van Portugese bodem. En je mag jezelf natuurlijk op een goed regionaal wijntje (evt. vergezeld van een lekker kaas-/worstplankje) trakteren na de lange klim. Als je niet te lang bent blijven plakken in de presunteca kun je in het centrum ook nog een aantal dingen bezoeken: de kathedraal (Sé), het museum van Lamego en het kasteel. Voor die laatste geldt natuurlijk wel weer dat er enigszins geklommen moet worden…

Een must als je in de buurt bent! Vergeet niet een flesje water mee te nemen als je de trappen besluit te gaan bedwingen. Mocht je je bezoek nog specialer willen maken, bezoek het dan tijdens de traditionele festiviteiten van de stad en de bedevaart van Nossa Senhora dos Remédios (Festas de Nª Sª dos Remédios). Deze vinden jaarlijks plaats rond 6 à 8 september.

Santuário de Nossa Senhora dos Remédios

* Monte de Santo Estevão, 5100-025 Lamego