Het leven in Mouraria

Als je ergens de sfeer van het traditionele Portugese stadsleven wilt voelen dan is Mouraria de perfecte plek. Door de straten van deze wijk in Lissabon slenteren is zonder twijfel één van mijn allerliefste bezigheden. Maar wie kan er nou beter vertellen hoe bijzonder Mouraria is dan de bewoners? In de video van deze zondag komen ze zelf aan het woord!

Mouraria is de wijk in Lissabon, ten noorden van het Castelo de São Jorge. De naam Mouraria werd aan de wijk gegeven door de eerste koning van Portugal, dom Afonso Henriques. Nadat hij de Moren had verslagen in het beleg van Lissabon (1147), richtte hij deze wijk speciaal in voor de achtergebleven Moren. Het is dus een stukje stad dat al eeuwenoud is. Het bestaat uit eindeloos veel kleine straatjes die met trappen aan elkaar geregen worden. Je vindt er volop fadohuizen, barretjes, restaurants en ateliers.

De wijk is ook bekend vanwege de geboorte van de fado. De allereerste fadista heet Maria Severa en zij woonde in de Rua de Capelão. Nog eens teruglezen hoe het ook alweer zat met Maria Severa? Dat kan hier!