Sintra: Quinta da Regaleira

Wat moet je nou écht bezoeken als je naar Sintra gaat? Die vraag krijg ik regelmatig en ik weet nooit een goed antwoord. Veel mensen trekken maar één dag uit voor deze sprookjesachtige plek, niet ver van Lissabon, maar dat is gewoon te kort. Het Palácio da Pena, het Palácio de Monserrate, het Palácio Nacional de Sintra, de Quinta da Regaleira, het Castelo de Mouros… Je moet het allemaal zien! Ik ga gewoon over alles iets vertellen, dan kan je zelf kiezen. Na het Palácio da Pena dat al eerder aan bod kwam, vandaag de Quinta da Regaleira. Misschien wel de meest mysterieuze plek van het land.

De Quinta da Regaleira is een landgoed in Sintra waar in het begin van de twintigste eeuw een indrukwekkend paleis werd gebouwd. Opdrachtgever van de bouw was de miljonair Antoniem August Carvalho Monteiro (1848-1920), ook bekend als Monteiro dos Milhões (Monteiro van de miljoenen), die het land in 1892 had gekocht. Monteiro was weliswaar een katholiek, maar was gelijktijdig gefascineerd door thema’s als mythologie, alchemie, vrijmetselarij, de Rozenkruisers, Tempeliers en filosofie. De symboliek die met al deze thema’s gepaard gaat liet hij volop toepassen in zijn Quinta da Regaleira.

Quinta da Regaleira

Het paleis

In de architect en schilder Luigi Manini (1848-1936) vond Monteiro de juiste persoon om zijn droomwereld werkelijkheid te laten worden. Het paleis werd gebouwd in de neo-Manuelijnse stijl, naar het voorbeeld van bijvoorbeeld de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jerónimos. Het Palácio da Regaleira heeft een eenvoudige lichte kleur, maar is rijk gedecoreerd met het beeldhouwwerk van José da Fonseca. Opvallend zijn de torentjes, de versierde vensters en de fraaie veranda. Binnen in het paleis imponeren vooral de kleurrijke mozaïeken en vele beeldhouwwerken van bijvoorbeeld dieren.

Quinta da Regaleira

De tuinen

Het paleis lijkt als je nog niet binnen bent het belangrijkste van al, maar eenmaal op het landgoed merk je dat de exotische tuinen zeker even indrukwekkend zijn. Je kan hier heerlijk ronddwalen over de paden, op zoek naar verborgen grotten, tunnels, fonteinen, vijvers en vele symbolische figuren. Om goed te begrijpen wat je hier ziet moet je een gids bij je hebben die kan uitleggen wat al die verstopte details betekenen. Maar ook zonder gids is het duidelijk dat je hier op een bijzondere, mysterieuze plek bent.

Het meest gefotografeerde deel van de Quinta da Regaleira is ongetwijfeld de wenteltrap die leidt naar de monumentale waterput. In het Portugees heet dit de poço iniciático. Je kan negen verdiepingen van vijftien treden afdalen, om uiteindelijk bij de waterput te komen. Het is geen toeval dat het negen verdiepingen zijn. Op de Quinta da Regaleira kom je dit getal vaker tegen en dat heeft alles te maken met het belang van het cijfer negen in de Goddelijke Komedie van Dante. De waterput is door ondergrondse tunnels verbonden met andere plekken op het landgoed. Neem een kijkje als je durft…

De Capela da Santíssima Trindade

Heel mooi vind ik deze kapel die je tegenkomt in de tuinen, ook weer in neo-Manuelijnse stijl. Een enorm rood Tempelierskruis is in mozaïek op de grond gelegd en steekt fel af tegen het wit van de muren en decoratie. Verschillende schilderijen tonen Bijbelse taferelen. Vanuit deze kleine kapel kan je een trap nemen die leidt naar een crypte.

Quinta da Regaleira

Bezoekinformatie

Het wordt steeds drukker in Sintra en dus ook in de Quinta da Regaleira. Kies een doordeweekse ochtend buiten het seizoen om lekker rustig rond te kunnen wandelen en kijken. Kies voor een gids als je echt wilt begrijpen wat je ziet. Er zijn verschillende begeleide bezoeken per dag, die € 10,- kosten. Wil je het toch liever zelf gaan bekijken dan betaal je als volwassene € 6,- voor een toegangskaartje. Met uitzondering van de kerstdagen is de Quinta da Regaleira iedere dag van het jaar geopend. Voor meer informatie kijk hier.