Recept: Sopa de Poejos com Queijo Fresco

Soms heb je van die dagen… Van die dagen dat er gewoon niks uit je handen komt. Geen puf om te koken, schrijven, etc. Dan is een simpel soepje een uitkomst! Dit recept is er een voor een soep uit de Alentejo, waarin alles draait om een typisch kruid uit die regio. Dit kruid wordt dan ook veel in gerechten verwerkt. Hier in Nederland een stuk minder gangbaar, dus een kleine uitdaging om het toch eens te maken. Maar smakelijk is het zeker!

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

2 uien
5 eetlepels olijfolie
1 bosje polei
300 gram ‘oud’ brood
4 queijo fresco’s
1 teentje knoflook
1 laurierblaadje
1,5 liter warm water of bouillon
zout
peper

Bereiding

Snijd allereerst het brood in dunne plakken en scheur het vervolgens in stukken. Leg deze stukken op rand/bodem van de soepborden en zet apart. Dit is de basis waarop de rest van het gerecht gebouwd gaat worden.

Was de polei en snijd fijn. Verwijder de schil van de knoflook. Pel en snijd de uien fijn. Zet een pan op het vuur met hierin de olijfolie, de gesnipperde ui, het knoflookteentje en het laurierblaadje. Zodra de ui glazig begint te worden, voeg je de gehakte polei toe. Roer goed door en bak dit een minuut of twee mee.

Blus af met heet (gezouten) water of groentebouillon en kook op middelmatig vuur gedurende 15 tot 20 minuten. Snijd ondertussen de queijo fresco (verse kaas) in stukjes. Voeg de kaas, na de 20 minuten, toe aan de soep en kook nog 3 a 4 minuten mee. Giet de bouillon over het brood in de soepborden en serveer onmiddellijk. Ook lekker is om op het eind een ei per persoon in de soep mee te pocheren.

Bom apetite!

* Poejo (polei) is een aromatisch kruid dat groeit in de centrale en zuidelijke regio’s van Portugal aan de rand van rivieren. Het is een soort munt.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.