Street Art: Tamara Alves

Street art alleen voor mannen? Zeker niet! Ook de dames nemen spuitbussen in hun hand en drukken hun stempel op de muren van steden. Grote namen als Maya Hayuk en Swoon bewijzen dat. In Portugal is er Tamara Alves, één van de meest gerenommeerde Portugese stedelijke kunstenaars van vandaag. Naast haar illustraties, tattoo ontwerpen, schilderijen en installaties is ze vooral bekend door de muurschilderingen in de Portugese straten en gebouwen.

Tamara Alves 1983 werd geboren in de Algarve, in de stad Portimão. Ze volgde kunstopleidingen in Caldas da Rainha en Porto en woont tegenwoordig in Lissabon. Haar werk kenmerkt zich door agressieve lijnen, sterke schaduwen en weinig of een fletse kleur. Eerder punk dan vrouwelijk zou je kunnen zeggen. Ze beeldt vaak een menselijk lichaam, of een deel daarvan, af met dieren. Geen pluizige konijntjes, maar tijgers, vogels, wolven en inktvis. Het gaat over dierlijke passie in plaats van ratio, de effecten van het overschrijden van grenzen.

Je vindt de werken van Tamara Alves op verschillende plekken in Portugal. In het Argentijnse restaurant “Volver de Carne y Alma” in Lissabon maakte ze een prachtige muurtekening, evenals in het Music Hall Lisbon Hostel. In Ovar beschilderde ze met de eerder door ons besproken kunstenaar Add Fuel een buitenmuur. Ook maakt ze onderdeel uit van de zogenaamde “Muro azul” in Lissabon, de muur die een ziekenhuis aan de Rua das Murtas omringd (zie foto bovenaan).

Heel mooi vind ik het werk “25 de Abril Hoje” aan de noordkant van het Forúm Lisboa, een theater- en congreszaal. Deze muurschildering mocht ze maken toen ze de wedstrijd won die de gemeente Lissabon had uitgeschreven ter ere van de herdenking van 40 jaar Anjerrevolutie.

Wil jij je eigen Tamara Alves in jouw huis? Je kan een muurschildering van haar bestellen. Ook geeft ze workshops over muurschilderingen en graffiti, zowel voor kleine als grote groepen. Ideaal voor bijvoorbeeld teambuildingactiviteiten en beginnende kunstenaars in dit genre. Alle informatie kan je vinden op haar website. Of volg haar op Facebook of Instagram.