Werelderfgoed in Portugal

Portugal beschikt maar liefst over 24 UNESCO plekken met de status Werelderfgoed. Hieronder vallen onder andere historische centra, archeologische vindplaatsen, culturele landschappen, natuurparken en immaterieel erfgoed. Deze Portugese bijdragen aan de wereldgeschiedenis zijn onmisbaar en natuurlijk het perfecte excuus om het land van noord naar zuid te leren kennen. Vandaag zet ik een aantal van deze speciale plaatsen op een rij.

Historisch Centrum Guimarães

Werelderfgoed in PortugalGuimarães heeft een hoge symbolische waarde voor de Portugese identiteit, als een soort geboorteplaats van Portugal in de 12e eeuw. De eerste koning van Portugal werd hier geboren. Om deze reden staat er vandaag de dag op een van de torens van de oude stadsmuur “Aqui Nasceu Portual” (Hier werd Portugal geboren). De goed bewaarde binnenstad, met geheel eigen uitstraling, weerspiegelt de vooruitgang van de burgerarchitectuur vanaf de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Hier lees je meer over dit bijzondere stukje Portugese geschiedenis.

Historisch Centrum Porto

PortoPorto is een sfeervolle stad met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. En dat zie je en voel je overal waar je loopt. Bijvoorbeeld in het oude Cais da Ribeira langs de rivier de Douro, met aan de overkant Vila Nova de Gaia en zijn porthuizen. Symbolen van de stad zijn de imposante kathedraal ( do Porto) en de Clérigos toren, die je vanaf verschillende punten boven de huizen uit ziet torenen. Verder kun je je vergapen aan de weelde van de gebouwen, de prachtige barokke kerken en de typische façades van de gebouwen. Meer weten over deze prachtige stad in het noorden? Hier vind je meer informatie.

Santuário do Bom Jesus do Monte

Werelderfgoed in Portugal

Een bijzonder katholiek bedevaartsoord, gelegen op een heuvel aan de oostkant van de stad Braga. Pas in 2019 werd dit bedevaartsoord uitgeroepen tot werelderfgoed. Beneden vind je een mooie toegangspoort met aan weerszijden twee huisjes en daartussen een trap, die tussen de groene bomen van het park naar boven leidt. Op en rond de trappen zie je fonteinen, standbeelden en kapellen. Heb je een beetje een religieuze achtergrond, dan herken je thema’s als de Via Sacra, de Deugden en de Vijf Zintuigen.

Douro Vallei

DouroIn de majestueuze Douro-vallei, het oudste afgebakende wijngebied ter wereld, ligt de oorsprong van de portwijn. Het is een gebied bomvol traditie, cultuur en adembenemende natuur. Hier worden op steile, karakteristieke terrassen de druiven verbouwd die nodig zijn voor de port. Volg de rivier en geniet van verrassende uitzichten, bezoek wijnboerderijen en interessante dorpjes. In september vindt de druivenpluk (vindima) plaats, je kunt dan eventueel zelfs meehelpen op een van de vele quintas. Interessante feitjes over deze regio vind je hier.

Pre-historische rotskunst Côa Vallei

De Côa-vallei is een soort openluchtmuseum met rotskunst. Langs een stuk van ongeveer 17 km zijn er verschillende concentraties van oude rotstekeningen te vinden (22.000 tot 10.000 jaar v. Chr.). Het is het belangrijkste voorbeeld van vroege menselijke creativiteit, nergens in de wereld vind je zulke goed bewaarde kunststukjes van een vergelijkbaar niveau. Meestal worden ze in het donker bezocht (zo ook door mij) zodat er door middel van een zaklamp meer definitie aan de lijnen kan worden gegeven. Met de volle zon erop zijn ze moeilijker te zien namelijk.

Coimbra

CoimbraDe universiteit van Coimbra, gesticht in 1290, is de oudste in Portugal en een van de oudste in Europa. Het was toentertijd een echte studentenstad, op alle mogelijke manieren. Dit zie je nog steeds terug in het huidige straatbeeld. Een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan de universiteit is de Bibliotheca Joanina, oftewel de bibliotheek. Hier lees je er alles over. Ook vallen een aantal andere delen van deze leuke stad onder de noemer werelderfgoed. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt om alles te bezoeken/verkennen.

Convento de Cristo – Tomar

TomarIn het centrum van Portugal ligt in de kleine, historische stad Tomar een prachtig en mysterieus klooster. Er doen allerlei geheimzinnige verhalen de ronde over de monniken-ridders (ridderorde van de Tempeliers), die door de Portugese koning werden beschermd nadat de Franse koning en de paus ze hadden verboden. Je vindt er een prachtig gedecoreerde zestienzijdige tempel, spiraalvormige wenteltrappen en overal aanwezige tempelierskruizen. Tel daarbij de azulejos en de Manuelijnse elementen op en je hebt een monument dat je absoluut moet gaan bezoeken.

Mosteiro de Alcobaça

AlcobaçaMidden in Alcobaça staat het enige volledig gotische gebouw in Portugal. De kerk lijkt in eerste instantie sober, maar de hoge (meer dan twintig meter!) muren en de zeer smalle zijbeuken en middenschip zijn fantastisch harmonieus en zorgen voor prachtige lichtval. In contrast met deze soberheid staan de rijk gedecoreerde tombes van Pedro en Inês aan weerszijden van het transept. Je kunt je voorstellen dat Pedro deze plek koos om zijn geliefde Inês weer terug te zien op de Dag des Oordeels.

Mosteiro da Batalha

BatalhaWaar in Alcobaça de romantiek in de lucht hangt, en in het Convento do Cristo het mysterie, draait het in het Mosteiro da Batalha om de militaire inspanningen van Portugal. Hier vind je ook het graf van de onbekende soldaat, ter nagedachtenis aan de Portugese soldaten die waar dan ook ter wereld sneuvelden. Dit graf wordt bewaakt door de Guarda de Honra, die als je geluk hebt net tijdens jouw bezoek een wisseling van de wacht doet. Zeer indrukwekkend om de garde door de stille gangen van het klooster te zien marcheren. Vergeet ook niet de onvoltooide kapellen te bezoeken!

Palácio Nacional de Mafra

Werelderfgoed in Portugal

Het Palácio Nacional de Mafra is een monumentaal barok en neoklassiek paleis/klooster in Mafra, niet al te ver van de hoofdstad Lissabon. Het is een imposant werk van de regering van koning João V en het belangrijkste symbool van de barokke architectuur in Portugal. Gelegen in het hart van de stad Mafra, aan een plein dat vernoemd is naar de koning die de opdracht gaf om het te bouwen, is het het enige nationale monument met een Koninklijk Paleis, een basiliek en een Franciscaans klooster (ooit met 300 monniken). Het werd gebouwd als gevolg van een belofte die de koning in 1711 deed, om een klooster te bouwen als zijn vrouw hem nakomelingen zou schenken.

Mosteiro dos Jerónimos & Torre de Belém 

Dit prachtige klooster is een goed voorbeeld van de Manuelstijl, een bekende en exclusief Portugese kunststijl. De grote Portugese schrijver Luis de Camões en de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama liggen hier begraven. De Torre de Belém is wellicht het grootste symbool van de bloeiperiode van de Ontdekkingsreizen. Deze verdedigingstoren, eveneens in Manuelstijl, werd begin zestiende eeuw gebouwd en is uitgegroeid tot hét symbool van Lissabon. Als je er gaat kijken, probeer dan ook de neushoorn te vinden…

Sintra

SintraHet prachtige Sintra was een van de eerste plekken in Europa die experimenteerde met romantische architectuur in de 19e eeuw. Sommige bezienswaardigheden in de heuvels van Sintra bezoek je vanwege de geweldige architectuur. Andere bezienswaardigheden om de prachtige tuinen. Het is en blijft een sprookjesachtige plek, helemaal niet ver van Lissabon. Je vindt er paleizen, kastelen en weelderige tuinen. Trek er sowieso meer dan een dag voor uit, er valt zoveel moois te zien!

Historisch Centrum Évora

EvoraDeze plaats daterend uit de Romeinse tijd, had zijn gouden eeuw in de 15e eeuw, toen de Portugese koningen daar hun residentie vestigden. Het unieke karakter ligt onder andere in de witgekalkte huizen en de smeedijzeren balkons. Daarnaast staat hier de grootste, oudste en bekendste capela dos ossos (bottenkapel) die Portugal rijk is. Hij maakt onderdeel uit van de Igreja de São Francisco. Mis ook zeker de romeinse tempel niet tijdens een bezoek aan deze sfeervolle plaats in de Alentejo.

Elvas

ElvasVlakbij de Spaanse grens vind je de vestingstad Elvas. Het wordt verdedigd door zeven bastions en de twee forten van Santa Luzia en Nossa Senhora da Graça. Je voelt de geschiedenis als je door de kleine straatjes loopt. Er is geen straat zonder paleis, monument of historisch huis. Hier staat boven op de heuvel ook het grootste gebastioneerde fort ter wereld. De gehele ommuring is stervormig en behoort tot de best bewaarde stadswallen van Europa. Het heeft een omtrek van bijna tien kilometer. Hier lees je meer over deze fijne plek!

Voor meer informatie over de verschillende regio’s of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.

Het Palácio Nacional de Mafra en het Santuário de Bom Jesus in Braga zijn sinds juli 2019 de nieuwste Portugese monumenten die erkend zijn als UNESCO-werelderfgoed.