Bijzonder Slapen: Vidago Palace

Het Vidago Palace Hotel werd gebouwd in opdracht van koning Carlos I, die een luxe kuuroord wilde bouwen dat kon wedijveren met Europa’s beste. In die tijd werden de wateren van de stad Vidago beschouwd als een troef van nationaal belang. Het Vidago Palace Hotel werd geopend op 6 oktober 1910, het jaar waarin de eerste Portugese Republiek werd opgericht. Het hotel sloot in 2006 en heropende weer in 2010, honderd jaar na de oorspronkelijke inhuldiging.

Vidago Palace

Onze planning was eigenlijk om deze nacht te verblijven in een onder architectuur gebouwde boomhut in het Pedras Salgadas Spa & Nature Park. Maar helaas waren die al vele maanden in het voren volgeboekt… Dus die blijft hier op de wensenlijst staan voor een eventuele volgende keer. Toen dacht ik ineens aan dit prachtige roze paleis! Het account volgde ik al langer op social media en de meest aantrekkelijke plaatjes komen daar voorbij. Vidago Palace Hotel is een soort verborgen paleis in het bos.

We komen aanrijden door de grote ijzeren poorten en vervolgen onze weg over de imposante oprijlaan richting het hotel. Een goed begin is al het halve werk natuurlijk. 😉 Een beetje onwennig (ik zie nergens parkeergelegenheid) parkeer ik recht voor de trappen die naar de ingang leiden. Gelijk komen er twee jongemannen aangesneld. Oh jee… Maar geen zorgen, ik sta helemaal goed. Ze halen de koffers voor ons uit de auto en de auto wordt vervolgens door weer iemand anders voor me geparkeerd op de parkeerplaats die discreet buiten zicht ligt. Mocht ik hem nodig hebben dan kan ik me bij de receptie melden en dan haalt iemand hem voor me op!

Ik ben aardig moe aangezien we eerder op de dag ergens lichtelijk verkeerd zijn gereden en ik dus veel te lang achter het stuur heb gezeten. Na een bezoek aan Chaves had ik weinig zin om weer die auto in te stappen… Dus nu we eenmaal bij ons hotel gearriveerd zijn vind ik het allemaal wel prima. Tijdens de check-in informeren we daarom ook maar even of er nog mogelijkheden zijn om ’s avonds in de ‘Wine Cellar’ te dineren. Er is nog één tafeltje beschikbaar om half negen. Graag! Dan hoef ik niet weer terug naar Chaves te rijden voor het avondeten. De reservering die we daar hadden wordt direct geannuleerd (fica para a próxima).

Nu dat geregeld is kan de relaxstand aan! We zetten de openslaande deuren open en ploffen op bed. Even tot rust komen. Daarna is het heerlijk douchen in de prachtige badkamer en wat aanrommelen op de kamer. Vervolgens besluiten we nog even van het mooie weer te genieten zolang het kan en maken we een ontspannen wandeling door het prachtig park met honderd jaar oude bomen dat het hotel omringt. Aangelegd in 1910, is het typerend voor het begin van de 20ste eeuw en tot op de dag van vandaag intact gebleven. Het park omvat ongeveer 110 hectare met verschillende imposante lanen, paden, en waterpartijen. Er is zelfs een wandeling van zo’n 5,5 kilometer (trilho das colinas PR4-CHV) te doen.

Verder vind je verspreid door het Vidago Park vier mooie bronnen, beschut door prachtige traditionele architectuur. Twee hiervan zijn nog steeds actief en het natuurlijke mineraalwater kan in kleine hoeveelheden worden geproefd. Wat we uiteraard ook even hebben gedaan. Er staat standaard iemand bij de bron om mensen een beetje water te geven. Dit in verband met mogelijk misbruik… 🙁

De geschiedenis van de wateren van Vidago begon in de 16de eeuw, toen het werd gecrediteerd voor therapeutische en geneeskrachtige eigenschappen. Het water van Vidago is een van de rijkste alkalische wateren. De eigenschappen ervan zijn onder andere bedoeld om de spijsvertering te vergemakkelijken, de lever te ontlasten en de nieren te helpen reinigen. Al tientallen jaren maken de wateren van Vidago deel uit van het dagelijkse leven en de tradities van de inwoners van de stad. In 1863 kwam de natuurlijke overvloed aan het licht en ze begonnen voor het eerst met het bottelen van Vidago-water in 1886. Het kan dus nog steeds rechtstreeks uit de bron worden geproefd, in zijn sterk geconcentreerde, natuurlijk koolzuurhoudende vorm. Er zijn momenteel drie bronnen die naar de oppervlakte borrelen op het terrein van het Vidago Palace Hotel.

Het hele gebouw is een plaatje! Van de imposante roze buitenkant tot de trappen, de azulejos en het omringende park. Je komt ogen te kort. Naast de Wine Cellar beschikt het hotel over meerdere restaurants (vier in totaal). De ‘Grand Ballroom’, met zijn majestueuze inrichting en monumentale status, is bij uitstek geschikt voor een romantisch/sjiek diner. Naast deze twee opties zijn er nog meerdere mogelijkheden, zodat je altijd kunt kiezen wat het beste aansluit op jouw wensen. In de ‘Winter Garden’ wordt ’s ochtends het ontbijt(buffet) geserveerd.

Vidago Palace

Als het tijd is voor onze reservering lopen we op ons gemak naar beneden richting the ‘Wine Cellar’. Nou ben ik nooit zo happig op eten in het hotel, wat vooral voortkomt uit het feit dat ik het gewoon leuker vind om locale restaurantjes te ontdekken. Maar het is wel uitermate makkelijk om zo het restaurant binnen te lopen natuurlijk. Vooral als je moe bent of het buiten giet is het echt een uitkomst. We hebben heerlijk gegeten! Bijkomend voordeel: als digestief bestelde ik een glaasje port in plaats van een nagerecht. Dit kon/mocht ik meenemen naar de kamer om rustig op te drinken.

Vidago Palace heeft in totaal 70 kamers/suites. Afhankelijk van je budget hebben ze verschillende soorten kamers. Maar zelfs de (meest ‘simpele’) klassieke tweepersoonskamer is al van alle gemakken voorzien, met een werkelijk heerlijke badkamer! Het is en blijft een vijf sterren accommodatie natuurlijk. Dat betekend ook daar er een spa/wellness, twee zwembaden, een tennisbaan, een 18-hole golfbaan en andere voorzieningen bij het hotel zijn om van te genieten.

Het Vidago Palace hotel grijpt terug naar de manier waarop het leven werd geleefd in de grote aristocratische huishoudens van de Belle Époque. Een duo van Portugese architecten – José Pedro Lopes Vieira en Diogo Rosa Lã – is verantwoordelijk voor de meesterlijke decoratie van de binnenruimtes. Terwijl de Thermal SPA en het Club House het werk zijn van de bekende Portugese architect Álvaro Siza Vieira.

Neem vooral eens een kijkje op de website of Booking.com. Ook leuk om te volgen op social media!