In ons bouwproject leggen we ook een stuk infrastructuur aan. Op een lege kavel is uiteraard nog niets aanwezig, dus is het logisch dat riolering, afvoeren, elektriciteit en water aangelegd en aangesloten moeten worden. Maar wist je dat publieke parkeerplaatsen, de stoep en verkeersborden daar ook bij horen?
Loteamento plan
Groot was onze verbazing toen de architect ons vertelde dat wij als eigenaren van het bouwproject ook de publieke parkeerplaatsen, verkeersborden en stoep moesten aanleggen. Dat zit zo in elkaar:
Op het verkavelingsplan geef je aan wat er precies op welke plek komt te staan. De kavels met de 4 huizen, de gemeenschappelijke ruimte met groene zones, het zwembadhuis en het zwembad. Elk verkavelingsproject heeft een paar verplichte onderdelen die moeten terugkomen in het plan. Daarom zie je aan de linkerkant van de kavel ook de stoep en parkeerplaatsen ingetekend.
Geef het terug
Als je een kavel koopt, dan is in het bestemmingsplan vastgelegd hoeveel m2 je maximaal mag bouwen. Wat daarna ook geldt is dat je afhankelijk van het aantal m2 bouw een deel moet afstaan aan de gemeente. Hoe meer m2 je bouwt hoe meer je weer retour geeft aan de gemeente. Deze publieke grond gebruiken ze bijvoorbeeld voor een parkje, groene zone of een speeltuin. Om ervoor te zorgen dat niet alles volgebouwd wordt. Best slim!
Voor ons was het wel even schakelen. We hebben grond gekocht en daarvan moeten we een deel weer afstaan aan de gemeente. Dat kennen we in Nederland niet. Het was vervolgens wel weer mogelijk om een deel, niet alles, terug te kopen van de gemeente. Dan heb je je grond dus 2 keer betaald. 😉
Het deel van de stoep en de parkeerplaatsen kun je niet terugkopen en blijft publieke grond. Wel is het onderdeel van het hele verkavelingsplan en daarom is de projectontwikkelaar verantwoordelijk voor de aanleg van de stoep, parkeerplaatsen en verkeersborden. Handig toch als je zo de infrastructuur van je gemeente regelt?
Aan de slag
Eind vorig jaar werd al gestart met de infrastructuur van de kavel. De riolering, afvoeren, water en elektriciteit op de kavel werd aangelegd. Helaas moesten we door de hevige regenval in december en januari de boel stilleggen omdat de grond aan verzakken was. Na een flinke droogtijd en wat vergunningsperikelen zijn we weer zover en om verder los te gaan met de infrastructuur.
Eén aannemer gaat verder met het aanleggen van de infrastructuur. Een andere aannemer bouwt de hele ommuring van onze kavel. Zo kunnen ze tegelijkertijd aan verschillende projecten werken. Wat een wereld van verschil zal dat zijn over een paar maanden. We kunnen niet wachten.
Bouwstop update
Op ons andere dossier hebben we het geluk nog niet aan onze zijde. Er kwam tergend langzaam wat beweging in de bouwstop ellende. De topograaf kwam na zes weken alles opmeten. De resultaten werden gestuurd naar de politie en vervolgens doorgestuurd naar de gemeente voor analyse. We kregen zelfs een gesprek met de wethouder. Maar 12 weken later wachten we nog steeds op een beslissing…
We houden de moed erin en onze focus op de positieve bouwvorderingen!
Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.