Bijzonder Slapen: Quinta Alma

Zoals afgelopen zondag al beloofd, vandaag meer over ons verblijf in Aljezur, aan de Costa Vicentina in de Algarve. Na onze roadtrip door de Alentejo besloten we hier twee nachten bij te komen van alle indrukken die we op hadden gedaan, voor we terug reden naar het drukke Albufeira. Een ecologisch toevluchtsoord midden in de natuur! Ik volgde ze al een tijdje op Instagram en nu was er de tijd om eindelijk ook eens langs te gaan.

We gingen glampen (oftewel Glamour Camping)! Een soort kamperen, maar dan zonder alle bijkomende ongemakken als lekke luchtbedden, vergeten haringen of kapotte ritsen… De tent staat al, van alle gemakken voorzien! Zo slaap je prinsheerlijk in een echt bed en heb je voldoende ruimte om je kont te keren. Je hoeft natuurlijk niet geheel back to basic, het heet niet voor niets glamping. Maar je ervaart het land op een authentieke manier, weg van het massa-toerisme. Op je privé houten terras, met een kopje koffie, uitkijkend over de natuur. Heerlijk relaxen, boekje erbij en tot rust komen. ‘s Avonds de kaarsjes aan, (Portugees) kaasje en wijntje erbij, best romantisch toch?!

Quinta Alma

Quinta Alma (alma = ziel) is het resultaat van de passie van Joana en Mario en hun visie op een inspirerende en ontspannende ervaring in de natuur. Deze magische plek ligt volledig off-grid en verborgen in de natuur van het Monchique gebergte, vlakbij Aljezur aan de westkust van de Algarve.

Vooraf hadden we via de mail alle benodigde informatie ontvangen van Mario. Inclusief een routebeschrijving naar hun plekje. Handig, want anders ga je de vallei waar je moet zijn niet vinden! We rijden ergens in de middag op ons gemak naar Aljezur. Op een gegeven moment gaat de normale weg over in een onverharde weg en bedenk ik me dat de rust nu echt kan beginnen. We slingeren door het prachtige landschap richting onze slaapplek voor de komende twee nachten.

Quinta Alma

We worden verwelkomd door Joana, die ons vervolgens de vallei en de aanwezige faciliteiten laat zien. Het hoofdgebouw (waar ook de ontbijtzaal zit), het toiletgebouw, de moestuin, etc. Vervolgens neemt ze ons mee naar onze ruime glamping tent. Het heeft de afgelopen dagen redelijk geregend, dus is het frisjes binnen, maar er liggen voldoende warme dekens klaar voor de nacht! Zolang we niets tegen het tentdoek aan zetten blijven we gewoon droog. Ook krijgen we uitleg, van de enthousiaste assistentie, over ons eigen buitentoilet (de “caca-workshop”).

Quinta Alma

Nadat we onszelf hebben geïnstalleerd besluiten we ook nog even een kijkje te gaan nemen bij de diertjes. Ze houden namelijk kippen, schapen, geiten en ezeltjes op het terrein. Daarnaast lopen ook de twee Portugese honden (Rafeiros do Alentejo) en kat van de eigenaren los over het terrein,  één en al gezelligheid! We hebben uitgebreid geluncht en hebben wat kaasjes en brood opgepikt in de supermarkt voor we hierheen reden. Dus de avond brengen we heerlijk relaxed door op ons terras. Glaasje wijn erbij, niets meer aan doen!

Doordat het heeft geregend koelt het in de avond flink af. Op het terras onder een dekentje was het heerlijk toeven, maar potverdrie wat was dat bed koud… Ook daar was gelukkig aan gedacht! Joana had ons een petroleum kacheltje neergezet en ook lag er een kruikje klaar. Dus voor we naar bed gingen konden we door het kacheltje even een half uurtje aan te zetten, de ergste kou uit de tent verdrijven. Het met heet water gevulde kruikje warmt het bed voor ons op. We hebben heerlijk geslapen in de frisse lucht, met alleen de geluiden van de natuur om ons heen. Inclusief regen op het tentdak om ons in slaap te sussen (al ging het er midden in de nacht wat heftiger aan toe).

Quinta Alma

Gelukkig is alle regen ’s nachts gevallen en worden we ’s ochtends wakker door zonnestralen die de tent binnenstromen. We besluiten dan ook om, na een ochtendwandeling naar de vlakbij gelegen vijver, ons ontbijt fijn buiten op te eten. De dag moet nog opwarmen, maar wat een genot (zo in de zon) eind oktober! Het ontbijt zelf overtreft al onze verwachtingen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is aanwezig. Alles vers en met liefde klaargemaakt door een van de vrijwilligers. Ook zien we binnen een bord staan dat we gisteren even hadden gemist, je kunt hier zelfs massages boeken! Gewoon, even dat je het weet.

We verwonderen ons tijdens het ontbijt over het feit dat de eigenaren alles zelf hebben gemaakt. Mario is handig met hout, dus heeft de constructies voor de tenten gemaakt en in elkaar gezet. Maar ook het hele hoofdgebouw/keuken en het toiletgebouw zijn door hem gebouwd. Joana heeft weer alle tentdoeken zelf genaaid. Wat ontzettend veel werk en wat mogen ze trots zijn op het resultaat! Het ziet er erg professioneel uit allemaal. Samen met een aantal vrijwilligers onderhouden ze alles in de vallei. Zo staat er ondertussen een geheel nieuw kippenhok en zijn er nog meer plannen voor de toekomst!

Na het ontbijt staat het voeren van de ezels op het programma. Een vrijwilliger bereidt de groente voor en de ezels verwelkomen ons onder luid geblaat. Na hun ochtend snacks en de nodige aandacht zijn ze weer even tevreden. Vervolgens trekken we er met de auto op uit om ergens aan het einde van de middag weer terug te keren. We nemen dan een kijkje bij de vele medronho struiken in de vallei en lopen naar boven om de twee slaapplekken daar te bekijken. Wat een uitzicht! De (berg)tenten boven hebben elk een eigen buitendouche.

Ik proef mijn eerste medronho vrucht, vers van de boom. En besluit nog even optimaal van de rust te genieten in een van de hangmatten die tussen de dennenbomen hangt. Je voelt eventuele stress wegebben… Moest ik nog wat vanmiddag? Ik besluit van niet! Koken heb ik ook helemaal geen zin in (het is tenslotte vakantie), dus het enige dat op het programma staat is uit eten in Aljezur vanavond. Hoe relaxed. Er is overigens een gezamenlijke keuken, dus het behoort zeker tot de mogelijkheden (voor de liefhebber).

Voordat we richting Aljezur rijden besluiten we de douches in het toiletgebouw te testen. Het is een eco-lodge, dus is er alleen biologisch afbreekbare zeep en/of shampoo toegestaan. Heb je dit zelf niet bij je, dan ligt er een stukje zeep voor je klaar bij het inchecken in je tent. Ook staat er vloeibare zeep/shampoo in de douches zelf. Het water voor de douches wordt geheel opgewarmd door middel van zonnepanelen. Wij staan beide tegelijk onder de douche, gezellig naast elkaar, en hebben voldoende warm water.

Quinta Alma

Aangezien het vandaag droog bleef en het zonnetje goed zijn best deed voelt het een stukje aangenamer in de tent als we ’s avonds terugkeren. Toch zetten we het kacheltje ook vanavond even aan om de ergste kou uit de tent te krijgen, terwijl we nagenieten met een wijntje op het terras. Ook de kruik wordt weer gevuld, want ik heb standaard koude voeten en het is zo lekker behaaglijk in bed.

Na nogmaals een goede nachtrust is het alweer tijd om in te pakken. Al hadden we hier rustig een hele week kunnen verblijven. Maar het is tijd om naar huis te gaan. Terug naar de drukte… Vandaag besluiten we om wel binnen te ontbijten. Misschien omdat ze de tafels zo gezellig hebben gedekt? Of is het stiekem omdat ik alweer koude voeten heb… 😉 Natuurlijk moeten ook vandaag na het ontbijt de ezeltjes (en schapen) nog even gevoerd worden.

Quinta Alma

Deze plek is echt een aanrader voor eenieder die gek is op rust en de natuur! Je komt helemaal tot jezelf. Er is overigens wifi, maar die werkt maar matig in de vallei, dus dat komt het vredige gevoel alleen maar ten goede.

Neem voor meer informatie een kijkje op hun website. Gelijk jouw verblijf boeken? Dat kan hier!