Ik Vertrek: de Aanloop naar…

In mijn studeerkamer in Nederland staar ik uit het raam. Donkere wolken trekken voorbij en dikke druppels regen spatten tegen het raam. Maar deze sombere dagen kunnen mij niet gek maken. In mijn hoofd en hart ben ik al in het schitterende Portugal. De laatste weken stonden in het teken van heel veel regelen en organiseren, inpakken en voorbereiden. En natuurlijk veel Portugees studeren. Allemaal ten behoeve van ons grote avontuur in Monchique.

Ik realiseer me net dat mijn vorige blog de titel “de liefde, o amor” had. Hoe toevallig is het dan dat de tweede blog geschreven wordt op valentijnsdag, “dia dos namorados”. Hebben jullie nog “eu te amo” gezegd tegen iemand vorige week? Ik wel. Zowel tegen mijn geliefde als in mijn hoofd tegen mijn geliefde nieuwe stekje in Monchique, Vila Foia.

Ik Vertrek: de Aanloop naar...

Ons huis in Nederland staat inmiddels in de verkoop en is dus volledig opgeruimd, wat een troep kan een mens verzamelen zeg, eigenlijk zou je elke vijf jaar moeten verhuizen zodat je weer eens grote opruiming houdt. Aangezien we op 1 maart pas de sleutel krijgen van onze B&B en ik nu nog in het koude Nederland zit kan ik jullie nog niet zoveel concreets laten zien van ons nieuwe avontuur. Dit bestaat vooral nog uit heel veel nadenken, plannen maken en formele zaken regelen. Maar ik beloof jullie, in mijn volgende blog veel meer over Vila Foia en de avonturen die wij daar beleven.

Ik Vertrek: de Aanloop naar...

Mijn avontuur met de Portugese taal gaat gelukkig ook gewoon door. Ik lach wel eens om mijn Braziliaan die moeite heeft om het verschil tussen man en maan uit te spreken waardoor dat uit zijn mond eigenlijk bijna hetzelfde klinkt. Helaas worden de rollen inmiddels vaak ook omgedraaid als ik Portugees aan het spreken ben. Het blijft opletten zo’n vreemde taal. Mas, más of mais. Het zou zo maar allemaal ongeveer hetzelfde kunnen klinken. Maar in een zin is het toch echt heel iets anders:

“ Eu estou na Hollanda mas quero estar em Portugal”; Ik ben in Nederland maar ik wil in Portugal zijn.

“ Eu preciso de mais sol”; Ik heb meer zon nodig.

“ João e Jorge são más”; João en Jorge zijn gemeen.

Of wat dacht je van Eu sinto of o cinto? Ik voel of de riem. Ik hoor het verschil niet.

Gelukkig kan het met deze voorbeelden niet heel erg mis gaan. En ook als iemand zegt dat ie daar een maan ziet lopen of dat de man wel erg fel aan de hemel staat wordt er hooguit een wenkbrauw opgetrokken en verschijnt er een glimlach. Mijn grootste angst is nog steeds dat ik ooit in Portugal bij de bakker sta en daar een pão (brood) wil bestellen maar dat de arme man een pau verstaat. Dat laatste woord heeft 2 betekenissen. Een daarvan is stok. En die andere moet je maar even opzoeken, ik denk niet dat de bakker die graag weggeeft 😉

Tot de volgende keer allemaal!


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel gaat hij de grote stap wagen en een alojamento local in Monchique, Portugal overnemen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.