Bijzonder slapen: Villa Pedra

In Portugal vind je hier en daar kleine, verlaten dorpjes. Dorpjes waar al jaren niemand meer woont en die volledig in verval zijn geraakt. Vaak liggen ze op prachtige plekken te midden van de natuur en rust. Dit is gelijk ook de reden dat er niemand meer woont… De meeste van deze dorpjes bestaan tegenwoordig uit niets meer dan een aantal ruïnes. En toch sliep ik afgelopen week in zo’n dorpje.

Dit desbetreffende vervallen dorpje (Aldeia de Cima), dat al 80 jaar niet meer bewoond werd, is gekocht door twee heren. Deze heren, Victor en Manuel, vielen voor de charme van het plaatsje en besloten het volledig te renoveren. Op het moment zijn er 13 huisjes in ere hersteld, alsof het nooit ruïnes zijn geweest. Van buiten oogt Villa Pedra als een gezellig knus dorpje, van binnen zijn de huisjes van alle gemakken voorzien. Inclusief haard, tv, wifi, Nespresso koffieapparaat en alles wat je je verder maar kunt wensen.

Niets van het meubilair is nieuw gekocht, alles is vintage of tweedehands. Dit draagt bij aan de gezellige sfeer die het uitdraagt. Het voelt een beetje als thuiskomen. Op de keukentafel staat een fles huiswijn met een vers brood en een kaasje als welkom. De fruitschaal ligt vol vers fruit en de koelkast staat vol lekkere dingen voor het ontbijt. Hiervoor wordt ’s ochtends vers brood aan je deur gehangen. Zo kun je ontbijten wanneer je wilt, in de keuken of op je terras/in je tuintje. De een slaapt nou eenmaal wat langer dan de ander.

Je kunt zelf je maaltijden koken in je eigen keuken of gebruik maken van het restaurant. Hier worden de maaltijden vers klaargemaakt met veel gebruik van producten uit eigen tuin. Daarnaast maken ze hun eigen wijnen, kaas, honing en olijfolie. Alles wat er wordt gemaakt en gebruikt is biologisch. Ze zijn bezig om hiervoor een certificaat te bemachtigen. We hebben er dan ook heerlijk gegeten!

Het dorpje is autovrij, dus je kunt heerlijk door de smalle straatjes slenteren zonder op het verkeer te letten. Het enige waar je over kunt struikelen zijn de katten. Ga een middagje loungen aan het zwembad of breng een bezoek aan het veldje met kippenren vol zwarte zwanen, eenden en kippen. Of ga op onderzoek uit bij de ruïnes die nog niet zijn verbouwd tot aangenaam huisje. Ook in de omgeving is genoeg te doen voor diegene die er graag een dagje op uit trekken. De heren helpen je hier graag mee op weg!

Neem voor meer informatie of boekingen een kijkje op de website! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.