Wonen & Werken in Portugal

Steeds meer mensen gaan het avontuur aan: verhuizen naar het prachtige Portugal. Om te genieten van het geweldige klimaat, de adembenemend mooie natuur en de kleurrijke steden, terwijl je internationale werkervaring opdoet bij een interessant bedrijf in Portugal. Ben jij benieuwd waarom werken en wonen in Portugal nog meer zo waardevol is? Wat je nodig hebt om naar Portugal te emigreren? Wat de carrièremogelijkheden voor Nederlandstaligen in Portugal zijn en hoe jij jouw droombaan in Portugal vindt? 

Redenen om de stap te nemen

Veel mensen beginnen een nieuw leven in Portugal om van de hoge levenskwaliteit in het land te genieten. Echter, het opdoen van internationale woon- en werkervaring heeft nog veel meer voordelen! Zo is werken en wonen in Portugal een geweldige kans om nieuwe mensen te leren kennen en je professionele netwerk uit te breiden. Het hebben van een professioneel netwerk in Portugal is erg belangrijk aangezien sommige vacatures niet online worden gezet, maar via-via worden vervuld. Ga dus lekker met je nieuwe Portugese collega’s in gesprek en bouw een professionele relatie met ze op. Wie weet helpt jouw Portugese collega jou wel aan een nieuwe baan in de toekomst!

Verhuizen naar Portugal zorgt er ook voor dat je zelfstandiger wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Wanneer je naar een nieuw land verhuist en je vertrouwde omgeving verlaat, zul je veel dingen zelf moeten regelen en uitzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van woonruimte, administratieve zaken regelen en uitzoeken hoe het openbaar vervoer in Portugal werkt. Ook al zal het je de eerste weken wat tijd en moeite kosten om dit allemaal uit te vogelen, uiteindelijk zal het je veel voldoening en zelfvertrouwen geven. Je zult namelijk inzien dat je veel meer kunt dan je denkt en dat je jezelf prima redt in een onbekende omgeving. 

Andere belangrijke redenen om de stap te nemen en naar Portugal te verhuizen zijn het leren van de Portugese taal, het ontdekken van de Portugese cultuur en het opdoen van nieuwe levensvaardigheden. 

Vind jouw droombaan in Portugal!

Je hebt besloten om ervoor te gaan en gaat werken en wonen in Portugal. Hoe leuk is dat! Nu is het zaak om een leuke baan in Portugal te vinden en te beslissen waar je wilt gaan wonen. Lissabon, de prachtige hoofdstad van Portugal en Porto (de tweede stad van het land) zijn populaire keuzes onder Nederlandse expats. En dat is niet zo gek, want er zijn namelijk heel veel carrièremogelijkheden voor Nederlanders in Lissabon en Porto te vinden. Dit komt doordat tal van multinationals ervoor kiezen om hun klantenservice in Lissabon of Porto te vestigen. Deze bedrijven zijn constant op zoek naar nieuwe collega’s die diverse talen kunnen spreken. Denk bijvoorbeeld aan Engels, Duits, Spaans, maar ook Nederlands en Vlaams. 

Meestal doet het er niet toe of je wel of geen ervaring hebt, aangezien je altijd een training krijgt. Zolang je vloeiend de Nederlandse taal spreekt en de Engelse taal redelijk beheerst, is het in Portugal helemaal niet moeilijk om aan een leuke en veelzijdige baan te komen. 

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Working Adventures. Hier kun je terecht voor allerlei soorten vacatures in Portugal. Ga jij aan de slag als Content Moderator bij Pinterest? Lijkt een baan als Travel Consultant in Lissabon jou helemaal te gek? Of wellicht kies jij liever voor een thuiswerk baan als klantenservice medewerker, zodat jij vanuit de bestemming naar jouw keuze in Portugal kunt werken. 

Voor vragen of hulp met het zoeken naar jouw droombaan in Portugal kun je contact opnemen door te bellen naar +31 (0)85 808 1134 of een e-mail te sturen naar dutch@workingadventures.com.

Wat je nodig hebt om naar Portugal te emigreren

Allereerst is het belangrijk om te controleren of je paspoort of identiteitskaart nog geldig is voor een aantal jaar. Is dit niet het geval, dan raden wij je aan om ruim voordat je naar Portugal vertrekt in Nederland een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Het kan je namelijk heel veel extra tijd en geld kosten als je dit in Portugal moet regelen. 

Ben jij van plan om langer dan drie maanden in Portugal te gaan wonen en werken? Dan dien je je in te schrijven bij jouw nieuwe gemeente in Portugal. Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs, arbeidsovereenkomst en een uitschrijfbewijs meeneemt naar het gemeentehuis in Portugal. 

Daarnaast dien je ook een Portugese bankrekening te openen als je gaat werken in Portugal. Er zijn tal van banken waaruit je kunt kiezen, waaronder Millennium BCP en Banco BPI. Voor het openen van een bankrekening heb je de volgende documenten nodig:

  • Een huurcontract 
  • Een arbeidsovereenkomst 
  • Je NIF-nummer (belastingnummer in Portugal)
  • Een geldig identiteitsbewijs 

Veel mensen kiezen ervoor om een (aanvullende) particuliere zorgverzekering af te sluiten in Portugal. Het hebben van een particuliere zorgverzekering is niet verplicht als je werkt (en dus belasting afdraagt) in Portugal, maar het geeft je voorrang bij bepaalde behandelingen. 

Als laatste het volgende: maak je vooral niet te druk om het regelen van de bovenstaande zaken, maar geniet vooral! Geniet van het geweldige avontuur en alle locals en expats die je zult ontmoeten. Door het avontuur van wonen en werken in Portugal aan te gaan zul je jezelf niet alleen op professioneel gebied, maar ook op persoonlijk gebied ontwikkelen.