WOOL | Covilhã Urban Art Festival

De stad Covilhã, in Centro de Portugal, is ongetwijfeld het centrum van stedelijke kunst in deze regio. Dit dankzij het creatieve Wool Fest. Het WOOL | Covilhã Urban Art Festival is voortgekomen uit de samensmelting van twee grote passies; één voor Street Art en één voor Covilhã en zijn geschiedenis die nauw verbonden is met de textielindustrie. Het festival eert het glorieuze verleden van Covilhã als een van de belangrijkste wol producerende steden in Portugal.

Het kleine stadje Covilhã, aan de voet van de Serra da Estrela, is dus het epicentrum van de straatkunstscene in Midden-Portugal. WOOL is dan ook geheel toepasselijk de naam van het eerste straatkunst festival in Midden-Portugal, dat sinds 2011 jaarlijks wordt gehouden met de hulp van vele lokale vrijwilligers. Het festival was in 2011 één van de eerste in het land met betrekking tot deze nieuwe uitingen van hedendaagse kunst. Een van de belangrijkste doelen van WOOL is om hulde te brengen aan dit historische verleden, onbekend voor velen en vaak vergeten door de lokale bevolking. Een groot en nog steeds bewonderenswaardig erfgoed dat gedoemd is verloren te gaan…

De drijvende kracht achter het festival is Lara Seixo Rodrigues (geboren in Covilhã, hoe kan het ook anders). Ze heeft architectuur gestudeerd in Lissabon en is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal erkende en veelgevraagde expert. Zo is ze bijvoorbeeld curator van een straatkunstfestival voor senioren in Aberdeen, Schotland. Haar successen zijn overal terug te zien: inmiddels is er niet alleen een street art route door Midden Portugal, maar ook een officiële street art route door Covilhã, die leidt langs veertig verschillende kunstwerken. En de organisatoren van het WOOL-festival zijn daarnaast ook actief in andere steden in Portugal en daarbuiten.

Het format bestaat uit een opeenvolging van vier verschillende evenementen (een week lang), die in totaal vier kunstenaars naar de stad brengen: twee Portugezen en twee buitenlanders, die vier concepten en/of verschillende technieken van ‘street art’ aan de gemeenschap komen presenteren. Naast de uitvoering van een muurschildering, een activiteit die volledig gevolgd kan worden door de lokale gemeenschap (ook virtueel), geeft elke kunstenaar ook een workshop of lezing, waar hij/zij vertelt over de artistieke reis en bijbehorende concepten.

WOOL is een initiatief van de firma Formas Efémeras, in samenwerking met het gemeentehuis van Covilhã en gefinancierd door de Direcção-Geral das Artes. De organisatie wordt gerund door twee locals (geborenen in Covilhã) en één niet local: Pedro Seixo Rodrigues, Lara Seixo Rodrigues en Elisabet Carceller. Dit festival leverde de stad onder andere het bekende “Owl eyes” van Bordalo II.

Het WOOL Fest viert dit jaar zijn 10-jarige jubileum. De editie vindt in 2021 plaats van 26 juni tot 04 juli in Covilhã. Dus mocht je in de buurt zijn?! Neem vast een kijkje op de website om een aantal van de kunstwerken die de vorige edities hebben opgeleverd te bekijken. Er zitten een paar hele mooie tussen!

Foto credit: r2hox