Birdwatching Festival Algarve

Natuurliefhebbers opgelet! Vanaf nu kun je je namelijk inschrijven voor het Birdwatching & Nature Activities Festival in Sagres. Dit internationale event vindt plaats van 1-5 oktober en is niet alleen bedoeld voor fervente vogelspotters. Natuurlijk zie je er de spectaculaire vogeltrek, maar het is ook de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de schoonheid van de natuur in de Algarve. Er worden tientallen activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Dit jaar zijn er meer dan 150 activiteiten om uit te kiezen, waarvan de meeste gratis zijn of tegen gereduceerde tarieven worden aangeboden. Van vogelobservatiesessies op land en zee tot de populaire vogelringsessies; het festival biedt natuurliefhebbers alle mogelijkheden om zelf te ontdekken dat de Algarve veel meer is dan alleen mooie stranden. Niet zo’n vogelfanaat? Ook dan is er genoeg te doen, denk aan wandelingen, trektochten en speciale opdrachten voor jongeren. Registreer je online voor de gewenste activiteiten, reis naar Sagres, haal je polsbandje op en geniet van alles wat het festival te bieden heeft.

Trekvogels boven de Algarve

In oktober vliegen duizenden vogels over de Algarve, op weg naar overwinteringsgebieden in Afrika. Alleen al deze ‘vogelshow’ is festivalwaardig. Terwijl honderden zeevogels, waaronder jan-van-genten en pijlstormvogels, langs de kust dobberen, vliegen gieren, adelaars en ooievaars boven hun hoofd, op zoek naar de beste route naar Afrika. Kleine zangvogels vinden op het land in de bomen en struiken welkome rustpunten tijdens hun reis naar het zuiden.

Spot de zwarte ooievaar

De vogel op de promoposter dit jaar is een vaste ‘gast’ op het festival: de zwarte ooievaar, die vaak hoog boven je hoofd zweeft. Zwarte ooievaars zijn, meer nog dan witte ooievaars, erg verlegen en worden meestal alleen of in paren gezien (tijdens het broedseizoen). Maar van augustus tot september, wanneer ze naar Afrika trekken, verzamelen ze zich soms in groepen van rond de 100 vogels. Dit is wanneer ze het makkelijkst te herkennen zijn, en Sagres is een bijzonder goed uitkijkpunt om dit te doen, precies rond de data van het festival (1-5 oktober). Op dat moment komen de zwarte ooievaars uit Midden-Europa hier samen, op zoek naar doorgang naar Afrika. Omdat ze thermiek nodig hebben om te zweven, en deze hete luchtstromen zich alleen boven land vormen, steken de zwarte ooievaars meestal de Middellandse Zee over op het smalste punt, bij Gibraltar.

Birdwatching Festival Algarve

Het hele programma vind je hier. Er wordt aangeraden snel in te schrijven, omdat sommige activiteiten snel zijn volgeboekt.